Hétvége

2013.04.04. 11:08

Staféta Gál Lajossal

Petánovics Katalin, a Balatoni Múzeum néprajzosa az elmúlt alkalommal Gál Lajosnak, Gyenesdiás polgármesterének adta tovább a stafétát, azt tudakolva: Hogyan vált be a településen az Egy ház, egy szőlő mozgalom?

Sámel József

- Örömteli, hogy sikeres az évek óta tartó szőlőtelepítési akció - kezdte a választ Gál Lajos. - Gyenesdiáson régi hagyománya van a szőlőtermelésnek, sajnos az elmúlt évtizedekben nagyon lecsökkent az ültetvények területe. Szerettük volna, ha az emberek újra felfedezik ezt a csodás gyümölcsöt, ezért a Forrásvíz Természetbarát Egyesület az önkormányzattal közösen indította az Egy ház, egy szőlőtőke akciót. A lakók - köztük az ingatlannal rendelkező külföldiek is - örültek a lehetőségnek, melynek keretében szőlővesszőt kaptak, kapnak ajándékba. Évente 150-200 darabot osztunk szét. Újra felfedezik a gyümölcsöt, annak kedvező tulajdonságait, hatásait. A fajták - melyek többsége az ismert szőlőnemesítő, dr. Bakonyi Karcsi bácsi nevéhez fűződik - rezisztensek, azaz nem igényelnek különösebb gondozást. Mindemellett kiemelt figyelmet fordítunk a települési szőlő és borkultúrára, a borfesztivál, a szüreti felvonulás, a Darnay-pince felújítása mind-mind ezt célozza. Örömmel mondhatom tehát, hogy a mozgalom folytatódik.

Gál Lajos

Gál Lajos Darázsi Zsoltnak, a Magyar Madártani Egyesület zalai csoportja vezetőjének adta tovább a stafétát, azt kérdezve: Miként látja a madárgyűrűző táborok jövőjét?

A Staféta következő vendége: Darázsi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!