Hétvége

2011.08.13. 15:23

A lovak és az időjárás

A keszthelyi Csány- Szendrey ÁMK-ban idén végzett Novinszky Petra a Kutató Diákok Országos Szövetsége által középiskolások számára meghirdetett országos, IX. Tudományos Esszépályázat etológiai szekciójának első díját érdemelte ki.

Zalai Hírlap

Különleges témakört dolgozott fel Díjugrató lovasversenyeken begyűjtött hibapontok számának kapcsolata az időjárási frontokkal és a makroszinoptikus helyzetekkel című munkájában.

- Hétéves lovas tapasztalataim késztettek erre az elemzésre - mondta diáklány. - Érzékeltem, hogy a frontok, amint az emberre, úgy a lovakra is hatással vannak. - Mintegy száz verseny adatait, s a rendezvények időpontjában uralkodó meteorológiai paramétereket hasonlítottam össze, ehhez hivatalosan bocsátották rendelkezésemre a nyilvántartásokat. A lovak frontérzékenysége az emberéhez hasonlóan változó, s ez összefügg a teljesítménnyel.

A megállapítások hasznos tanácsadói lehetnek a versenyzőknek.


- Ha a lovas tisztában van az állat frontérzékenységével, tud vele számolni, ez az ismeret sokat segít a felkészüléseknél és a versenyeken is - magyarázta az alkalmazhatóságot Petra.

A pályázatot kiíró, röviden KutDiák néven ismert szövetség tudományos kutatómunkát végző középiskolás diákokat, köreiket, mentoraikat és korábbi kutató diákokat fog össze. Rangját jelzi, hogy védnökei között van Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Hoffmann Rózsa államtitkár, Pálinkás József, az MTA elnöke.

- A szervezet 2003-tól minden évben meghirdet egy esszépályázatot, a legkülönfélébb tudományterületekről beérkező dolgozatokat kétfős szakértő zsűri bírálja el - mondta a versenyről kislány, a mezőnyt illetően hozzá tette, hogy idén összesen 76 esszé érkezett be 13 szekcióban, 21 munka kapott díjat, ahogy az az értékelésen elhangzott.

Petra nagy élményként mesélt az eredményhirdetésről is, amit az MTA könyvtárának dísztermében tartottak.

- Állatorvos szeretnék lenni, a felvételinél számítanaka pályázati eredmények, ez nagyban motivál - mondta Petra, aki ősztől a keszthelyi Vajda János Gimnázium biológiai tagozatos tanulója lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!