Hétvége

2011.07.02. 02:25

Péter és Pál

Június 29-e Péter-Pál, az apostolfejedelem és a népek apostola közös ünnepe, vértanúhaláluk feltételezett emléknapja, az aratás kezdetének napja.

MTI

Simon, más néven Péter kafarnaumi halász volt, akit Jézus választott ki, hogy legyen az egyház alapja . A tizenkét apostol egyike, Krisztus tanítványa, a katolikus tanítás szerint Róma első püspöke. A hagyomány szerint Jézus Krisztus neki adta a mennyország kapuinak kulcsait.

Egészen Rómáig ment prédikálni és ott is halt meg 64 és 67 között, Néró uralkodása idején. A szájhagyomány úgy tartja, hogy fejjel lefelé feszítették keresztre. Péter a halárusok, a vargák, a kulcskészítők, az aratók, az órások, és a portások védőszentje. Neve latin eredetű, jelentése : kő, szikla.


A tarzuszi születésű, zsidó származású Saul sátorkészítő farizeus volt. Eleinte részt vett a keresztények elleni üldözésben, azonban útban Damaszkusz felé látomása volt. Ennek hatására megtért és felvette a Pál nevet. Megkeresztelkedett, majd prédikálni kezdett. Több közösséget alapított. Három évig Rómában élt. Itt ölték meg, szintén Néró uralkodása idején, 65 körül. A teológusok és a katolikus sajtó védőszentje.

Péter-Pál napja az aratás kezdetének egyik leggyakoribb időpontja. A magyar nyelvterületen úgy tartották, hogy ezen a napon hasad meg a búza töve, jelezvén, hogy aratható. A népi megfigyelések szerint e napot követően vette kezdetét az igazi nyár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!