Hétvége

2011.05.28. 14:44

Cirill és Metód emlékművénél

Közös ünnepséget rendezett nemrég a magyar és a szlovák katolikus tábori püspökség Zalaváron, a történelmi emlékparkban: a résztvevők - köztük egyházi és katonai vezetők - Európa társvédőszentjeire emlékeztek a Cirill és Metód szobornál.

Horváth A. Attila

A katonai tiszteletadás után Bíró László püspök szlovákul köszöntötte a vendégeket, köztük Frantisek Rábek püspököt, majd Bozó Tibor ezredes, a honvéd vezérkar személyzeti csoportfőnöke szólalt fel. Beszédében a magyar-szlovák együttműködés szép példájának nevezte a közös rendezvényt - adta hírül a Katolikus Tábori Püspökség. Az ezredes hangsúlyozta, hogy a két ország katonái Cipruson, Bosznia-Hercegovinában és Afganisztánban szövetségben szolgálnak, és mint egykor Cirill és Metód, úgy ők is missziós küldetést teljesítenek, más népek fejlődéséért, gyarapodásáért vállalnak erőfeszítéseket.


A szlovák és a magyar tábori püspök Szent Cirill és Szent Metód, a két bizánci hittérítő munkáját méltatta, emlékeztetve arra, hogy nem sokkal a magyar honfoglalás előtt itt Zalaváron, a szláv népesség körében evangelizáltak. Bíró László felidézte: mikor Pribina morva herceg megkeresztelkedett, majd 840-ben hűségesküt tett Német Lajosnak, a Keleti Frank Birodalom uralkodójának, hűbérbirtokként megkapta a Nyugat-Dunántúlt. Birodalma központját Zalavár térségében, Mosaburgban rendezte be, majd templomokat építtetett, a kereszténység terjesztésébe kezdett, hogy ezzel is kifejezze a frankok iránti elkötelezettségét. Fia, Kocel uralkodása idején, 866-ban érkezett meg Mosaburgba a konstantinápolyi testvérpár, Cirill és Metód. A hittérítők elnyerték a Római Apostoli Szentszék jóváhagyását, Metódot a pápa Sirmium érsekévé, a pannóniai egyházak elöljárójává nevezte ki.

A zalavári ünnepség zárásaként latin nyelvű szentmisét mutatott be a két püspök a helyi plébániatemplomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!