Hétvége

2011.03.27. 11:10

Hitt a helyreállítás sikerében

Bár erre nincs konkrét bizonyíték, a közvetett információk alapján Nagykanizsa legöregebb épületei közé tartozik a látóhegyi kápolna, melynek oltára a 18. század közepén készülhetett. A feltételezések alapján ferences szerzetesek által emelt oltár nemrég még menthetetlennek tűnt - ám Tarnóczky Attila helytörténész képes volt csodát tenni.

Szalabán Attila

A kutatók máig nem tudták kideríteni, mikor gazdagodott az egykor még Somogyhoz tartozó Látóhegy kápolnával. Annyi bizonyos, hogy az épület eredeti harangja 1700-ban készült - ám nem tudni, hogy eleve a szőlőhegyre szánták-e, vagy máshonnan került oda. Mindenesetre 1776-ban Szent Donát, 40 évvel később pedig Szent Bertalan titulussal említik a dokumentumok, tehát biztos, hogy 240 évnél idősebb. Oltára ennél fiatalabb - mégis ezt tette jobban tönkre az idő vasfoga. Nemrég a nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület célként tűzte ki az egyházi épület rendbe tételét, Tarnócky Attila helytörténész pedig a szinte romokban álló oltárt vette szemügyre.

- Az oltár megjelenése arra utal, hogy a 18. század közepén készülhetett, s minthogy emlékeztet a nagykanizsai Alsótemplom egyszerűbb kivitelezésű oltáraira, melyekről feltételezhető, hogy ferences szerzetesek faragták, ez igaz lehet a látóhegyi kápolna esetére is - ecsetelte a szakember. - Első helyreállítása az elmúlt évszázad közepén történhetett, amikor igénytelenül lefestették, ormótlan kovácsoltvas szegekkel megerősítették, s eltüntették az oltárképet is, melyet azóta egy szobor helyettesített.


Az oltárt a következő évtizedek során csak aszúk vették kezelésbe - a rovarok óriási károkat okoztak. A menthetetlennek látszó alkotás 2010 nyarán kikerült a kápolna viszonylagos biztonságot jelentő falai közül, s ez tovább rontotta helyzetét. Mire ugyanis másnap a helyszínre jutott Tarnóczky Attila, már ismeretlenek megkaparintották a tüzelőnek alkalmas nagyobb fadarabokat. A helytörténész mégis úgy érezte: érdemes nekiállni a helyreállításnak, bár az óriási feladatnak ígérkezett. E munkában lapunk fotóriportere, Szakony Attila korábbi felvételei komoly segítséget jelentettek, hiszen azok alapján nagyjából rekonstruálni lehetett az oltár eredeti állapotát.

- A rovarok munkája eredményeként porrá változott fa helyére kétkomponensű műanyagot injektáltam - magyarázta. - A széttört darabokat a helyükre illesztettem, a hiányzó elemeket pedig a fényképek alapján pótoltam.

A helytörténész a hiányzó oltárképről is gondoskodott. Megfelelő információk hiányában csak feltételezni tudta, hogy az eredeti alkotás a kápolna névadóját, Szent Bertalant ábrázolhatta. Ezért egy nyomott vászonképet készíttetett az apostolról, akinek az ünnepét a római naptár szerint augusztus 24-én tartja az egyház.

A mű elkészülte után átadta azt a civil egyesületnek, mely várhatóan idén áprilisban állítja fel azt a látóhegyi kápolnában. Addig is a Halis István Városi Könyvtár aulájában mutatják be minden érdeklődőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!