Hétvége

2011.02.13. 11:23

A kéket a sárgával: tűzzománc szakkörön jártunk (képgalériával)

Elmélyült munkában találtuk a zalaegerszegi Dózsa-iskola tűzzománc szakkörének diákjait. Akadt, aki festette, más mintázta a lemezt, és még többen voltak, akik azt várták, a tanár bácsi nyissa már ki a kemence ajtaját...

Sinkovics Eta

- Veszélyes műveletek zajlanak itt, a kemence 900 fok körül éget, nem is jöhetnek a gyerekek a közelébe - magyarázta Gacsal Gábor, az iskola rajz-földrajz szakos tanára, szakkörvezető. 1997 óta működik a tűzzománc szakkör, s keddenként tartanak foglalkozást.

- Most a rézlapot lecsiszolják, utána befestik, s ha megszárad...

- ...akkor belekarcoljuk a mintát - vette át a szót Zám Izabella Gacsal Gábortól, majd folytatta: - Utána pedig kifestjük a részeit, de csak úgy, hogy a festékek ne folyjanak egybe. Azután megint meg kell száradnia és ki kell égetni - sorolta a műveleteket a negyedikes diák, aki ettől a tanévtől szakkörös.


- Nagyon tetszenek a foglalkozások. Terveket készítünk, rajzolunk... Csináltam már hörcsögöt, zebrát, meg többféle állatfigurát.

A nyolcadikos Kintli György harmadikos kora óta tűzzománcozik.

- Érdekesnek találom, jó érzés, hogy saját magam alkothatok. Az a legizgalmasabb rész, amikor kikerül a munka a kemencéből. A festéktől is függ, milyen lesz a végeredmény - magyarázta. Már számos tűzzománcot készített, ezek otthon sorakoznak a polcokon. Egyébként pályaválasztóként az informatika érdekli, a tűzzománc hobbi marad számára.


- Most éppen arra várok, hogy kiégjen a munkám - mondta Antal Médea, a harmadik osztályos leánynak a nővére hozta meg a kedvét a szakkörhöz.

De már a többiek is izgalommal figyelték, ahogy a tanár bácsi az izzó kemencéből egy hosszú szárú fogóval kiemelt két munkát.

- Ádám, most jól sikerült a hajó! - mutatta az alkotónak a végeredményt. Ugyanis ha nem lesz tökéletes az égetés elsőre, visszateszik a kemencébe, ahova általában egyszerre két munka kerül.


A gyerekek sokféle dolgot alkotnak, Nébli Veronika például medállal lepte meg testvérét.

- Nagyon örült az ajándéknak. De gyakran készítek magamnak is különböző tárgyakat. Szép dolog a tűzzománc, lehet díszíteni vele a környezetet. Igazából a kéket meg a vöröset szeretem, meg persze a sárgát. Most a lemezre piros alapot festek, aztán a kék és a sárga festéket összefolyatom s talán lesz belőle valami mozaik... - vázolta elképzelését.

Ahogy többféle technikát alkalmaznak, úgy számos díszítőelemet is. Például gyöngyöt vagy üvegdarabokat is aplikálnak a munkákba. A szakkörösök kitartóak, ahogy Gacsal Gábor fogalmazott, aki idejön, zömében itt ragad . Minden tanév végén kézműves tábort tartanak, ott is kedvet kaphatnak a tűzzománchoz a gyerekek. A szakkörösök általában évente egy közös munkát készíte-nek, ezek az iskola aulájában láthatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!