Hétvége

2010.12.31. 09:28

Ez itt a vadászok mennyországa!

A 72 éves nagykanizsai vadász, Hegyi József nemrég tért haza egy afrikai szafariról. Tanzániában járt, ahol a bennszülöttek jóízűen elfogyasztják még az európai gyomornak bevehetetlen belsőségeket is, a gyerekek pedig skorpiókkal játszadoznak.

Horváth-Balogh Attila

Világéletében autókkal foglalkozott a férfi, aki az egyik kedvelt márka szervizének tulajdonosa volt hosszú éveken át. Mikor a közelmúltban nyugdíjba vonult, a szalon-szerelőbázist értékesítette, ami lehetővé tette számára, hogy megvalósítsa régi álmát, az afrikai vadászatot. Két alkalommal Namíbiában járt, a múlt hónap elején pedig 10 napot Tanzániában tölthetett el.

- A vadászok többségének álma a világ 5 legveszélyesebb vadállata közt számon tartott elefánt, kafferbivaly, orrszarvú, víziló és oroszlán valamelyikének elejtése - bocsátotta előre Hegyi József, immár otthonában. - Anyagi lehetőségeim egy kaffert engedtek, s ez az állat Namíbiában nem honos. Továbbá Kittenberger Kálmán és Széchenyi Zsigmond könyveiből tudjuk: az igazi vadász-szafarik helyszíne Tanzánia. Hát ezért választottam harmadik afrikai utazásom céljául ezt az országot - magyarázta.


Egy vadásztúra teljes ellátással, puskabérléssel, kísérőkkel, autóhasználattal, borravalókkal együtt 10 ezer dollárba, azaz hozzávetőleg 2,1 millió forintba kerül ott - tudtuk meg. Ez az összeg egy kaffer és 6 gazella kilövésére is feljogosít.

- Barátommal és útitársammal, egy békéscsabai vadásszal Arushában szálltunk meg egy szállodában. A tanzániai szafarik ebből, a Meru-hegy lábánál fekvő nagyvárosból indulnak - így a férfi. - Innét mindössze 25-30 kilométer csak Afrika teteje, a Kilimandzsáró, de ott nem érdemes vadászni, mert sajnos, eléggé lerabolták az állatállományt. Ezért mi inkább a maszáj szavannára autóztunk ki két terepjáróval, útba ejtve a Ngorongoro-krátert és a Serengeti Nemzeti Parkot is. Ottlétem ideje alatt több ezer kilométert tettünk meg. Csak 2-3 naponta tértünk vissza a szállodába, ahol lefürödhettünk és megborotválkozhattunk. Mindennap háromnegyed hatkor keltünk, reggeli, azaz kis szelet csokoládé és egy korty pálinka után indultunk útnak. A lefekvés ideje korán, este 6-kor jött el, annál is inkább, mert ott nincs szürkület, hanem a napnyugta után különösebb átmenet nélkül, rögtön mindent beborít a sűrű, lekvárszerű sötétség. Ami számos veszélyt rejteget, éppen ezért arrafelé ruhában alszik az ember, csak a bakancsát veti le. Egyszer az éjszakára szinte hermetikusan becipzárazható sátoron kívül akartam hagyni, de beszólt az egyik fekete kísérő, hogy Mister, no! , s közben a lábbelire mutogatott. Utólag belátom, igaza volt, hiszen skorpiók, illetve az arrafelé gyakori fekete mamba, s más mérgeskígyók is belevackolhatják magukat.

Hegyi József hozzátette: egy-egy táborhely kialakítása előtt bennszülött kísérőik tüzetesen átvizsgálták a sátrak helyét, s őket, fehér vadászokat is kioktattak mindenről.

- A kellő elővigyázatosság azon a vidéken a túlélést jelentheti, mert a skorpió és a kígyó is csak akkor támad, ha megijed, amúgy mindkettő menekül. A kölcsönös ijedezés megelőzése érdekében így aztán bizony, nem árt megnézni, hogy - angolvécé híján - hova guggol az ember...


A maszáj bennszülöttek végtelenül egyszerű emberek, mesélte az immár fél évszázada vadászó öregúr. Azok, akiket megismertek, szívesen biliárdoztak - na persze, nem a szabályok szerint, hanem csak úgy, pusztán annak örömére, hogy a golyóbisok összevissza gurultak az asztalon. Ami pedig az étkezési szokásaikat illeti: nem finnyásak, a legkisebbek is jóízűen elrágcsálják a szinte nyers, a tűzben éppen csak megbarnult húst, sőt, az elejtett állatok forró parázsban megsült zsigereit, gyomrot és vastagbelet is, a tartalmával együtt. És ha már a gyerekeknél tartunk: Jóska bácsi beleborzongott, mikor azt látta, hogy az egyik kiskölyök, kezében bottal skorpiót terelgetett az asztalon.

Érdekes az is, ahogy a halálhoz viszonyulnak. Az átlagéletkor 40 év körüli, a haldoklót este kirakják a vesszőkből, agyagból tapasztott kunyhók alkotta falu mögé, tesznek mellé kevéske kenyeret, kecsketejet, a többit pedig elintézik a hiénák. Ám ha kunyhójában éri a halál, bent hagyják a tetemét, majd befalazzák az épület nyílásait - onnét szag nem jön ki, miközben az elhunyt lassan az enyészeté lesz.

Hegyi József legnagyobb afrikai fogása egy megtermett kafferbivaly volt. A kísérők mesélték, az előző szafari résztvevőinek autójának nekirontott egy rosszul eltalált, sérült állat, s a bumfordi fején található szarvaspáncéllal úgy összevissza horpasztotta a karosszériát, mintha csak egy sörösdoboz lett volna. Jóska bácsi ezért biztos, ami biztos, kétszer is meglőtte kiszemeltjét - a gólem nem is küzdött sokat.

A szafari során ezen kívül sikerült elejtenie még többek közt Afrika legnagyobb és legkisebb antilopját is: előbbi a 7-8 mázsás jávorantilop, utóbbit pedig dik-diknek hívják, súlya mindössze 3 és fél kilogramm, a mérete meg akár egy megtermett nyúlé.

- Sajnos, februárig várnom kell a trófeákra, ugyanis most preparálják, s csak aztán küldik utánam őket - tette hozzá végül. - Miközben odakint tombol majd a hideg téli szél, elég lesz csak rájuk pillantanom, hogy az afrikai forróság emlékétől rögtön jobb legyen a kedvem. Amúgy a fekete földrészen történteket egy naplóban is megörökítettem, jól jön majd ínséges időkben - mert mint tudjuk, a gondolat elszáll, de az írás megmarad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!