Hétvége

2010.11.20. 14:22

Te vagy a nagy varázsló! (több fotóval)

Hát ez igen jó volt! - állapítja meg a kissrác, kifelé sodródva a megyeszékhelyi Griff Bábszínház előadásáról. S bár életkorban van közöttünk néhány évtized, alapvetően osztom a véleményét.

Magyar Hajnalka

Pedig annak idején, amikor még nekem is megvoltak a tejfogaim, nem tartozott a kedvenc meséim közé az Óz, a nagy varázsló. Bonyolultnak, túl kuszának éreztem. A hurrikán által megröptetett kislány meg a kutyája, Totó még csak hagyján. Madárijesztő, Bádogember és Gyáva Oroszlán felbukkanásával sem volt különösebb bajom. De aztán jöttek a mumpicok, a nyugorok, a szárnyas majmok, no meg a gonosz és jóságos boszik csőstül, északi, keleti, nyugati felségterülettel. A sok-sok helyszín, Kansas, sárga téglás út, Smaragdváros, Porcelánváros, halált hozó pipacsföld kicsit idegen terep volt nekem, s kezdtem elveszíteni a fonalat a túldíszített, burjánzó történetben.


Ehhez képest a Tömöry Péter által rendezett bábszínházi változat határozottan leegyszerűsödött. Persze, muszáj is volt neki, hiszen egy bábelőadás nem kelhet versenyre a szabadon szárnyaló írott szöveggel. A mese több szála csak jelzésként villan fel, a boszorkány túltengést például avval a huszárvágással oldották meg, hogy a Balázs Nóra által megelevenített egy szem banya lelkületét árnyalták, volt neki egy szép arca is.


A történet így is kerek és követhető maradt, jelezte ezt a közönség lelkes együttműködése. További üdítő hatás, hogy sokkal inkább felerősödött a lényegi üzenet: az értékeket önmagadban keresd. Hiszen láthatta minden gyerek, a bajban szinte megtáltosodtak a mese szereplői. A szalmával kitömött fejű Madárijesztőnek okos ötletei támadtak, a favágó bádog mellkasában szánalom ébredt a legyőzött ellenség iránt, az oroszlán pedig rátalált a benne rejlő erőre, amikor társait kellett védelmeznie. Mi is következik mindebből? Hát az, hogy csak keresni kell önmagunkban a jót, meglesz az, még ha el is bújt egy kicsinykét. S ugyanígy eljárni tehetség, gondolat, érzelem, erő ügyében. Próbálkozni, törekedni kell búsongás helyett, s kiderülhet, vagyunk olyan jók, mint bárki más.


Az előadásban kedves és ötletes bábokat és jelmezeket láttunk, Lőrincz Melinda tervei alapján. A tündérek hullámzó tornaszalagok képében mutatkoztak, Óz, a nagy varázsló különböző arcait (nagy fej, szép hölgy, fenevad, tűzgömb) pedig kidekorált esernyők keltették életre. Ugyancsak jó megoldás volt az élő zenét szolgáltató zongorista - Sabáli László - darabba illesztése. Arról nem is szólva, hogy milyen jól jött a hangszer mellé állított ásványvizes palack az ármánykodó boszorka elolvasztásához ...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!