Hétvége

2010.09.18. 15:47

Zsófi levélből nyomdát készít

Az őszről az iskolásoknak leginkább az tanévnyitó jut eszébe, azonban a szeptember a betakarítás, szüret hava is. Ha van kertünk, netán szőlőhegyünk, sok a tennivaló ilyenkor. Örömünket leljük a sok gyümölcsben, de vesződség is van velük bőven. Vajon mit gondolnak az őszi munkákról a kisiskolások? Gellénházáig mentünk, hogy megtudjuk.

Kiss Anna

Az alsósok a Dr. Papp Simon Általános Iskolában jól felkészültek az évszakból . Sokan összegyűltek a könyvtárban, buzgón válaszoltak kérdéseinkre. Hogy mit lehet dolgozni ilyenkor?

- Krumplit szedni! - mondja a 4. osztályos Takács Ádám József, náluk épp előző nap volt a nagy munka. A többiek folytatják a felsorolást, szóba kerül még a tárcsázás, az almaszedés, a szőlőszüret is. Van, aki gereblyézni szeret, és olyan is akad, aki a tököt szedi le szívesen, hiszen kiváló lámpást faraghat belőle. Meglepetésünkre, amikor azt kérdeztük, ki szokott otthon segíteni a kertben, az egész csoport magasra nyújtotta a kezét. Legtöbbjüknek saját kis területük is van, amit megművelhetnek.


Az idény gyümölcseit is jól ismerik, szó esett az almáról, ami, mint elhangzott, színe, alakja és íze miatt könnyen megkülönböztethető a körtétől . Édes mustot préselhetünk a szőlőből, szedhetünk diót, mogyorót, gesztenyét az erdőben.

- A szilvából pedig pálinkát lehet készíteni! - említette egyikük.

- A gyümölcsöket salátába tehetjük, vagy a különböző termésekből bábokat készíthetünk - javasolja a 3. osztályos Boncz Laura Helga. A gyerekek azt is mesélték, hogy a legutóbbi Papp Simon napokon mindenki megmutathatta tehetségét gyümölcs- és zöldségszobrászatban.

Almát vagy körtét tízóraira is szoktak hozni otthonról, de a menzán ebédhez is sok-szor kapnak. A zöldségek közül a kukoricát különösen szeretik, a másodikos Su-dár Viktória a kertjükben kószáló őzeket eteti meg vele, míg olyan gyerkőc is akad, akinek mindenevő kutyája szívesen fogyasztja a főtt csemegét.

Az iskolakezdés ellenére kedvelik az őszt, de főleg az őszi szünetet. Többen szeretik a ködös, hűvös reggeleket, szeretnek a szabadban lenni, levélkupacokban ugrálni, fára mászni, biciklizni. Van, aki a saját bunkerében játszik, de persze olyan is, aki a meleg szobában, a számítógépen. Az erdő is kalandokat kínál a kis gyűjtögetőknek .

- A lehulló leveleket összeszedem, majd megfestem, és nyomdát készítek belőlük - árulja el a másodikos Gombos Zsófia. Ő az egyedüli a csoportban, aki ezzel foglalatoskodik, de talán most többen is kedvet kapnak hozzá.

A leveleket valóban érdemes gyűjteni, hiszen szép színeik meghatározóak ebben az évszakban. A nebulók szerint az őszre legjellemzőbbek a piros, a narancssárga, a rozsdabarna és a sárga.

Végezetül megtudtuk, hogy a kis társaság izgatottan készül a jövő hét végi szüreti felvonulásra, ahol szerepelni, s többen citerázni is fognak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!