Hétvége

2009.07.18. 02:25

Zsidó temetőt rejtett az akácos

Dobri - Dobri határában található egykori zsidó temető helyreállítását kezdeményezte a bejegyzés alatt álló Dobri Jövőjéért Egyesület. A munkálatokhoz a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is hozzájárul.

Gyuricza Ferenc

Néhány hete még szinte semmi jele sem mutatkozott annak, hogy Dobri szomszédságában, a Csörnyeföld felé vezető út mellett egy elhagyatott temető is található. A területet az évtizedek során teljesen benőtte az akácos, a sírkövek egy részét elvitték, a többit belepte a gyom. Ma már valamivel rendezettebb képet mutat a terület, hiszen az alakulófélben lévő dobri civil szervezet kezdeményezésére önkéntesek vállalkoztak arra, hogy kitisztítják a volt temetőt, amely zsidó vallású emberek földi maradványait rejti.

- Arról, hogy a település határában zsidó temető létezett, a véletlen folyamán szereztünk tudomást - mondta Véghné Elmont Gabriella, a 200 fősnél is kevesebb lélekszámú falu alpolgármestere. - A község jövő tavasszal megjelenő helytörténeti monográfiájának megírásához végeztem kutatásokat, így találtam rá olyan forrásokra, amelyek említést tettek arról, hogy körülbelül 50 fős zsidó közösség élt a faluban. A temető azonban nem csak az itt élők földi maradványait rejti, a környező településekről is ide temették halottaikat.

- Az első ide temetett személy egy varasdi zsidó volt, akinek a holttestét egyetlen temetőbe sem fogadták be, ezért egyszerűen csak ledobták az út mellé - folytatta Végh Hajnalka, a Dobri Jövőjéért Egyesület elnöke. - Amikor a földterület tulajdonosa erről tudomást szerzett, akkor döntött úgy, ha már ott fekszik a halott, akkor nyugodjon is ott végleg. Eddig közel húsz síremléket számoltunk össze. Jobbára azok maradtak meg, amelyek homokkőből készültek, az értékesebb márványnak és gránitnak azonban nyoma veszett. A még fellelhető sírköveket, amelyeken magyar és héber nyelvű feliratok egyaránt találhatóak, szeretnénk megmenteni.

A zalaegerszegi zsidó hitközség elnöke, Siklósi Vilmos arról tájékoztat bennünket, hogy a történelmi Zala vármegyének ezen a részén Lendván és Letenyén volt nagyobb közösség. Arról, hogy Dobriban ekkora lélekszámban fordultak volna elő, ő sem tudott.

- Csodálatos dolog a mai kuszált világunkban, hogy valakik, akik nem zsidók, úgy gondolják, foglalkoznak ezzel a kérdéssel - utalt a temető helyreállításának ötletére Siklósi Vilmos.

A zsidó hitközség elnöke azt is hozzátette, a megyében jelenleg folyamatban van az a négyéves projekt, amelynek keretében szeretnék a még fellelhető zsidó temetőket helyreállítani. Ehhez a Zala Megyei Önkormányzat, illetve a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is évi egymillió forintot rendel. A munkálatok Pacsán, Nagykapornakon és Kisvásárhelyen már jól állnak, ez évben pedig remélhetőleg sikerül Pákán és Zalalövőn is befejezni a temetők rendbetételét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!