Hétvége

2008.10.04. 02:29

Visszafele sülhetne el

Zalaegerszeg - Riportunk szakértőnek számító szereplői közt egy sincs, aki támogatná a fegyvertartás hazai szabályainak lazítását. Közben a közvéleményben egyre erősödnek a hangok: puska kell a kezekbe, hogy hatékonyan védhessük magunkat, javainkat.

Varga Andor

Dr. Jákli Tibor ügyvéd - akit úgy is kérdeztünk, mint korábbi rendőrt, tehát fegyveres embert - indításként a jogos védelem fogalmát idézi. Eszerint nem büntethető, aki saját, vagy mások személye, javai, illetőleg közérdek elleni jogtalan támadást hárít el. Az sem, aki az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből, vagy felindulásában lépi túl, illetve, ha ugyanezek az okok az illetőt korlátozzák az elhárítás szükséges mértékének felismerésében. Emberölés miatt nyomoznak ugyanakkor a borsodi parasztember ellen, aki fáradtságos munkával termesztett uborkáját a kerítésbe vezetett villanyárammal próbálta megvédeni az őt régóta vegzáló, pimasz tolvajoktól.

- A kettő egész más eset - figyelmeztet Jákli Tibor. - Hogy egy cselekmény jogos védelem volt-e, csak hosszú eljárásban lehet eldönteni, ám hogy az említett eset nem ez a kategória, az helyből biztos. Alapelv, hogy az emberi élet védelme az első, a kerítésbe vezetett, egy felnőtt ember számára akár nyilvánvalóan jelzett elektromos áram azonban nem válogat, megölhet egy arra járó kisgyermeket is. Ráadásul itt az arányok sincsenek rendben, hisz - elismerve, hogy valakit megkárosítani szemét dolog - a halálos áramütés túlzott védekezési reakciónak mondható.

A megyei rendőr-főkapitányság kiemelt főnyomozója, dr. Bontó Katalin alezredes a zalai tapasztalatokról azt mondja, a jogos védelem divatos védekezés , sokan hivatkoznak erre, amikor erőszakos tettekért kellene felelniük. Ugyanakkor ügyészség, illetve bíróság évente legfeljebb egy-két esetben állapítja meg ezt a tényállást.

- Rengeteg körülményt kell mérlegelni, s a tisztánlátást nehezíti, hogy általában alig van tanú, s aki akad is, jó eséllyel elfogult valamely irányba - hallottuk az alezredestől, aki azt mondta: az esetek túlnyomó része utcai csetepaté, szomszédvita, családi perpatvar, melyekben legfeljebb kés, vagy egy-egy husáng kerül elő. Amikor pisztoly is szerepel a történetben, abból rendszerint nagyobb baj lesz és érdekes módon nem is azért, mert valakit lelőnek.

- Néhány éve esett, hogy egy részeg ember felcsöngetett egy társasházi lakásba és hiába magyarázták neki, hogy rossz helyen jár, nem tágított - mesélte Bontó Katalin. - A háziak elunva a dolgot lementek elzavarni, a vendég viszont pisztolyt rántott, azzal hadonászott. Erre valaki ijedtében fejbe vágta egy bottal, ő pedig olyan szerencsétlenül esett a vasajtónak, hogy a kórházban meghalt. Persze nem lett büntetés a dolog vége, hiszen a sötét, az izgalom és a fegyver látványa miatt született a rossz döntés.

Ha valakinek lőfegyvere van, az nem a biztonságát fokozza, hanem éppen nagyobb veszélynek teszi ki az illetőt, mert túlzott reakciókra sarkallja a másik felet - ezt vallja Gáspár Kálmán, szintén korábbi rendőr, a megyei polgárőr szövetség elnöke. Mint idézi: pár éve szóba került, hogy esetleg fel lehetne fegyverezni a tagjaikat, ám az országban minden vezető kézzel-lábbal tiltakozott még csak a gumibot ellen is.

- Tíz éve még előfordult, hogy két öregúr baseball-ütővel, meg kisfokossal indult szolgálatába, de mára mindenki tisztában van vele, hogy az erőszak csak újabb erőszakot szül - így az elnök. - Mi a bűnt megelőzzük, az üldözésre ott van a rendőrség. Különleges felkészültséget, egész más hozzáállást követelne meg a fegyver, s az már nem is ugyanez a polgárőrség lenne. Az oktatáson ismételgetjük: a polgárőr nem több egy éjszaka az utcán tartózkodó átlagembernél, és nincs nálánál nagyobb jogosítványa sem. De nincs is szüksége többre.

A zalaegerszegi aikido egyesületet vezető Bogár István sok éve elkötelezett híve e harcművészetnek, melyben számára éppen az a legvonzóbb, hogy mentes az agressziótól, ám egy kisfiút, vagy egy törékeny nőt is felvértez azokkal a fogásokkal és a nyomukban járó magabiztossággal, ami a védekezéshez kell.

- Ha az embert támadás éri, annak lélektana van - fogalmazott. - Az én intim szférám az a gömb, amelynek a határait helyben állva a végtagjaimmal elérem. Ennek a közepe a köldököm táján van (nem véletlen, hogy keleten úgy tartják, a lélek nem a szívben, hanem a hasban lakozik), s ez az a szféra, ahová az engedélyem nélkül senki nem jöhet be. Ha megtörténik, az pánikreakciót vált ki, lelki sebet ejt. De én ugyanígy fogom fel azt is, amikor valakinek a családjára, vagy a tulajdonára irányul az a támadás.

Az aikido-s egy esetleges verekedésben a rá támadó energiáit felhasználva és elvezetve védi meg magát, nem üt vissza, s azon van, hogy ellenfelének se essen baja. (A hozzáértők szerint ezt annál nehezebb kivitelezni, minél lendületesebb az adott támadás, hisz az ellenfélre a harcban saját energiái hatnak vissza.) Ugyanakkor Bogár István szimpatikusnak találja az amerikai szabályozást, miszerint valaki a saját portáján belül akár lőfegyverrel is érvényt szerezhet a jogainak.

- Hogy ezt a kérdést nem jól kezeljük, abban szerepe van annak is, hogy az 1990 előtti évtizedek leszoktattak minket a magántulajdon tiszteletéről - érvelt. - A fegyverrel pedig nem kell állandóan hadonászni... Bár vallom én is: nem szabad válogatás nélkül sem adni mindenkinek, Amerika termeli az ellenérvet is: szinte nincs hónap iskolai vérengzés nélkül.

- Az amerikai alkotmányban vannak ennek a dolognak a gyökerei - mondja Jákli Tibor -, a vadnyugati terjeszkedés idején, a prérin szükség volt a szigorú tulajdonosi szemléletre. Én nem vagyok fegyver-hívő, rendőrként sem hordtam, csak ha nagyon muszáj volt, úgy vélem, ha balhé van, csak ront a helyzeten egy hirtelen előugró pisztoly. Tanítok vagyonőröket, s nekik is mindig azt mondom: ha fegyvert fognak rád, ne hősködj, add meg magad! Semmi nem ér annyit, hogy az ember otthagyja a fogát.

A Zalaerdő Zrt. kerületvezető erdésze, Gál Sándor, hivatásából adódóan puskás ember . Az ügyvéd véleményét osztja ő is, mert - mint mondja - vadászatokon is mindig abból van a baj, amikor az amatőr puskát ragad.

- Végig kell csak nézni a baleseteket! A hivatásosok (jól felkészítve, pszichológiai szűréseken is átesve) sosem csinálnak bajt. Szerintem már most is túl sok puska van kinn ... A munkám során, akár ha - egyébként szerencsére ritkán - fatolvajokkal szemben intézkedtem, még sosem kellett levenni a puskát a vállamról. Persze, kölcsönöz tekintélyt, de mellette legalább ekkora pluszfelelősséget is rak az emberre.

Bogár István és Gáspár Kálmán hasonlóan látja a megoldást: szerintük olyan jogszabályokra és azok olyan alkalmazására van szükség, hogy a zsiványnak elmenjen a kedve a törvénysértéstől, az emberek pedig ennek nyomán biztonságban érezhessék magukat, s ne kelljen folyton azon agyalniuk, miként védhetnék meg magukat.

- Ismerek egy fiatalkorút, testi sértésért négy hónap börtönt kapott, két év próbaidőre felfüggesztve - mesélte a polgárőr-vezető. - Két hét múlva megkapta ugyanezt másodszor, rövidesen harmadszor - ma már a nyolcadiknál tarthat. Őt ilyen büntetések után mi tartaná vissza a kilencediktől? És mi tarthatná vissza, hogy ugyanezt lőfegyverrel csinálja, ha megtehetné!?

Ezek is érdekelhetik