Olasz kerékpáros sikere

2018.08.16. 07:00

Zalában járt a Tour de Hongrie

Olasz siker született szerdán a 39. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny első szakaszán, mely Balatonalmáditól Keszthelyig, 154 kilométeren át tartott.

Varga Andor

A célba érkező Belletti mögött honfitársa, a második helyezett Matteo Moschetti Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A verseny nulladik napján, a siófoki prológ alkalmával az időjárás nem fogadta kegyeibe a mezőnyt, és a svájci Patrick Schelling a viharnak is köszönhette, hogy meg tudta nyerni az egyéni indításos időfutamot. Ő ugyanis korán, az eső megérkezése előtt rajtolt, és a száraz pályán futott idejét senki nem tudta megközelíteni. Ezzel együtt az összetett éllovasnak járó sárga trikó az övé lett, a tegnapi, balatonalmádi rajtnál is ezt viselte.

A célba érkező Belletti mögött honfitársa, a második helyezett Matteo Moschetti Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Túl a szerdai etap felén, Zalaszántó előtt érkezett meg a mezőny Zalába. Ahol egyébként Keszthely a verseny történetében már tizedszer (először 1930-ban, 2015 óta pedig zsinórban negyedszer) volt fontos helyszín. Tavaly innen indult az az emlékezetes etap, amelynek Zalaegerszegen lett volna a befutója, de amit vihar miatt félbe kellett szakítani; 2016- ban pedig ugyancsak a célt állították fel itt, amit a későbbi összetett győztes, az észt Mihkel Raim ért el elsőként.

De vissza az idei első szakasz elejére, ahol már kifogástalan volt az időjárás, de balszerencsés versenyzők ekkor is akadtak. Defektet kapott például az a Lóki Bence is, aki kedden még legjobb magyarként a 22. helyen állt. A mezőnyből ketten (a spanyol Isaac Cantón és a magyar Szatmáry András) szánták el magukat szökésre, akik megyénkbe kicsit több mint kétperces előnnyel érkeztek meg.

Rezibe érve Cantón meglépett társától, de így is csökkenni kezdett előnye a főmezőnyhöz képest. A kerekesek rövidesen átszáguldottak a keszthelyi Fő téren, de még nem intették le őket, Rezi felé vették az irányt, ugyanis újabb két kör várt még rájuk.

Szatmáryt az első elején utolérte és magába olvasztotta a főmezőny, és még Rezi előtt megtették ezt Cantónnal is. Ettől kezdve klasszikus sprintbefutóra lehetett készülni, ami a kanyargós keszthelyi belvárosban különösen izgalmasnak ígérkezett. Így is lett, a győzelmet pedig centikkel az olasz Manuel Belletti szerezte meg, aki ezzel átvette a vezetést az összetettben is. A győztes a célban az M4- nek elmondta: nehéz volt a szakasz, a végén egy különösen trükkös befutóval. Örömteli volt látni, hogy a kordonok mellől sok néző figyelte a versenyt, illetve ünnepelte az eredményhirdetéskor a legjobbakat.

A csütörtöki második szakaszt Velencén kezdi a mezőny, a cél Székesfehérváron lesz, 190 kilométer után.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában