Sporttábor

2017.10.19. 20:26

Horvát és magyar fiatalok ismerkedtek a judóval megyeszékhelyünkön

A hét elejétől zajlik a megyeszékhelyen a Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében az a judotábor, amelyre szomszédunkból, Koprivnicáról és Cazmáról érkeztek fiatalok.

Kerkai Attila

Fotó: Katona Tibor

Az együttműködési program 2014-2020 közti időszakában a sport is komoly szerephez jut, így Hévíz város vezetésével a Hévíz Sportkör, valamint Kapronca (Koprivnica, Horvátország) és Csázma (Cazma, Horvátország) sikerrel pályázott és lehetőséget kapott, hogy megvalósítsa SportOverBorders (A sport nem ismer határokat) elnevezésű projektjét.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata is rész vesz a programban, így a héten egerszegi és hévízi fiatalok mellett hat-hat kaproncai és csázmai diák is a Zalaegerszegi Judo SE-ben ismerkedhet a sportággal. Méghozzá avatott edzők vezetésével, hiszen ifj. Nagysolymosi Sándor többszörös magyar bajnok, nemrég veterán vb-n bronzérmet szerzett szakember is oktatja őket a vasárnapi zárásig.

Az Apáczai ÁMK-ban található judoteremben napról napra lázas munka folyik a tatamin.

- A táborba jelentkezés alapján lehetett bejutni, a magyar és a horvát fiatalok is így jutottak el hozzánk – árulta el Varga Zoltán, a Zalaegerszegi Judo SE elnöke. – Nem volt feltétel, hogy valaki judózzon, az itteni gyerekek között vannak, akik kézilabdáznak vagy éppen futballoznak, de birkózó is található közöttük.

Alaptechnikákat oktatunk, és három dobás már megy is nekik. A sport mellett a magyar-horvát kapcsolatok is fontosak, így az egy hét során napi két magyar és horvát nyelvóra is része a programnak. Emellett persze Zalaegerszeggel is ismerkednek, s nagyon aktívak. A horvát gyerekek például sokat kérdeztek az itteni oktatási rendszerről, de ez érthető, hiszen ők maguk is még középiskolás diákok.

A szusszanásnyi pihenőt kihasználva a Csázmáról érkezett gimnazistát, Tea Obredović-ot kérdeztük arról, hogyan jutott el Egerszegre és milyenek az eddigi élményei.

- Én is jelentkeztem, egyszerűen azért, mert ki akartam próbálni valami újat – ismerte el a Horvátországból érkezett Tea, akinek magasságát aztán gyorsan megmagyarázták a következő mondatai. – Én például röplabdázom, de érdekelt ez a sport is, ugyanakkor most már tudom, hogy mennyire nehéz...

Fotós: Katona Tibor

De az is biztos, hogy odahaza folytatni fogom, mert nagyon tetszik. Először járok Zalaegerszegen, ami nagyon tetszik, de tényleg, hiszen remek helyeken jártunk már eddig is. Az emberek pedig kedvesek, szóval nagyon jól érzem magam.

Az együttműködés célja pedig mi más lehetne, mint hogy a sport révén is közelebb hozza a határ két oldalán élőket. Novemberben Hévízen kézilabdatábort rendeznek, majd áprilisban Csázmán labdarúgó-, Kaproncán pedig kosártábor következik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában