Visszatekintés

2017.12.12. 19:20

Bajnoki cím pontveszteség nélkül

Huszonöt évvel ezelőtt, az 1992-es esztendő kiemelkedően jó volt Nagykanizsa kézilabdasportjában.

Iglódi Endre

Ez pedig már az NB I-ben, az Elektromos ellen történt. A kanizsai csapatból sötét nadrágban balról Kirchenbaum, Kovesnyikov, Rodek, Kurusta és Bljelov látható Fotó: archív/Szakony Attila

Az N. Olajbányász női kézilabdacsapata az NB-I-ben szerepelt Deregi László, majd Fekete Zoltán edzők irányításával. A csapatban öt kapus védett: Srack, Kirchenbaumné, Böjti, Nagy, Skoda. A kezdő legtöbbször Gombor, Siti Beáta, Szántó, Horváthné, Mátyás, Búza összetételben állt fel. Mellettük játszott még Siti Eszter, Szloboda, Vass, Tokorcsi, Pető és Szőkéné.

Ugyanakkor a férfi csapat az NB I/B élcsapatának számított. A Nagykanizsai Tungsram SE a Magyar Kupában a négy közé jutásért az Elektromossal mérkőzött 1992. február 12-én. A fővárosi gárda magyar bajnok volt, de a Kanizsa fantasztikus játékkal hazai pályán 400 néző előtt 21-21-re végzett ellene! A csapat így állt fel: Kálóczy – Kurusta 3, Kovesnyikov 8, Kirchenbaum 7, Rodek 2, Tiba 1, Bljelov. Csere: Bilicz (kapus), Kugler, Becskei, Pánczél, Schwarcz. Edző: Jéki Zoltán. A magyar bajnok Kanizsán 2 másodperccel a vége előtt egyenlített.

A IV. Tungsram Kupán a Komló mögött a második helyen végzett a Nagykanizsa, a torna legjobb kapusa Kálóczy László, gólkirálya Kirchenbaum Tibor volt.

Ez pedig már az NB I-ben, az Elektromos ellen történt. A kanizsai csapatból sötét nadrágban balról Kirchenbaum, Kovesnyikov, Rodek, Kurusta és Bljelov látható Fotó: archív/Szakony Attila

A bajnokságban a lámpagyáriak férfi csapata végig fölényesen vezetett a tabellán. A Pestlőrincet 34-18-ra verték, ezen a mérkőzésen Kirchenbaum 11 gólt lőtt. A 3. helyezett Ajka otthonában 30-24-re tudtak győzni a zalaiak. A befejező fordulóban a Hőgyész csapatát fogadták, és az eredmény 32-23 lett.

Tungsram: Kálóczy – Kurusta 1, Kovesnyikov 2, Tiba 6, Kirchenbaum 12, Rodek 3, Bljelov 3. Csere: Bilicz (kapus), Becskei 1, Pánczél 4, Zsubori, Baksa. Edző: Jéki Zoltán.

Az együttes szenzációs, 100 százalékos teljesítménnyel nyerte a bajnokságot. A csapat legjobbja a szezon során a kapus Kálóczy László volt. Az együttest szakosztályelnökként a 2015-ben elhunyt Musits Ferenc irányította.

A pontveszteség nélküli bajnoki arany megszerzése után pedig következhetett az NB I, mégpedig öt egymást követő éven át. De az már egy másik (arany)korszakos történet része.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában