Azt kell jól játszani, amit tudnak, akkor nem lesz baj

2024.04.10. 15:38

Tóth Ádám harcra kész, és a rájátszás első meccse áll már a fókuszban

Tóth Ádám is már edzésben, aki készen áll csapatával a bajnoki negyeddöntőre, amit szombaton kezdenek. A Zalakerámia ZTE KK csapatkapitánya korábbi együttese, a DEAC elleni párharcról nyilatkozott három nappal a férfi kosárlabda NB I. A-csoport rájátszása előtt, és nem titkolta, hogy továbbjutást remél társaival együtt.

Kerkai Attila

Tóth Ádám itt éppen a Falco elleni meccsen Keller Ákossal (6) csatázik a palánk alatt. A ZTE KK a bajnokot is megverte hazai pályán az alapszakasz hajrájában és szombaton is bízhat a hazai csarnok atmoszférájában

Fotó: Szekeres Péter

A Zalakerámia ZTE KK férfi kosárlabdacsapata remek hajrával biztosította a helyét a playoff-ban. A végén nem csak „becsúszott” oda, hanem már az utolsó forduló előtt bebiztosította a negyedik helyezését. Ezzel együtt sem volt tétnélküli még a Bp. Honvéd elleni utolsó fordulóbeli találkozó, amit azonban egy sérülés miatt kihagyott Tóth Ádám, a ZTE KK csapatkapitánya, s végül csapata egypontos vereséget szenvedett.

Ez viszont már a múlt.

A fókuszban jelenleg már a szombaton (16.30), Zalaegerszegen kezdődő, a DEAC elleni negyeddöntő áll, melyben a Zalakerámia ZTE KK élvezi a pályaelőnyt. Tóth Ádám is várja ezt, akit először a hogylétéről kérdeztünk.

– Köszönöm, már munkában vagyok - mondta a pillanatnyi állapotáról. - Volt egy ízületi gyulladásom, ami miatt nem játszhattam a Bp. Honvéd elleni találkozón, de az injekciós kezelés hatásosnak bizonyult, és valószínűleg a túlterhelés okozta a panaszokat. Természetesen kellett kihagynom, de ezen a héten már én is beszálltam a munkába és szerencsére panaszmentes vagyok.

– Akkor mondhatni, hogy jól jött a bajnoki szünet, hiszen a hét végén a kupadöntőt rendezték, abban viszont nem volt érdekelt csapata.

– Én úgy fogalmaznék, nekünk ez a két hét nem biztos, hogy jól jött... – felelte Tóth Ádám, aki azt is elárulta, miért gondolja ezt. – Ritmusban voltunk, győzelmeket arattunk és a Honvéd ellen is csak az utolsó pillanatban csúszott ki a kezünkből a győzelem. Ugyanakkor az is igaz, hogy az apróbb dolgainkat, a kisebb sérüléseket mindenki helyre tudta hozni ebben a két hétben. Én az első héten még kényszerpihenőn voltam, de a többiek nagyon keményen dolgoztak. Most, ahogy közeledik a rájátszás nyitánya, edzőnk, Matthis Zollner is már a frissítésre helyezi a hangsúlyt.

– Nem lehet rossz a hangulat, hiszen ott vannak a rájátszásban, ami, főleg február környékén még eléggé kérdéses volt, hogy sikerül-e. Jól látjuk ezt?

– A nyolc közé jutás a szezon előtti alapcélkitűzésünk volt. Számomra ez nem újdonság, hiszen a tizenkilenc esztendő alatt, amióta az élvonalban játszom, talán csak egyszer nem jött össze csapataimmal a playoff. Ami igaz, hogy a negatív szériánk után nagyon kellett ez a bejutás úgy a csapatnak, mint szurkolóinknak is, hogy sikerüljön. Abban bízom, hogy sikerrel vesszük az újabb akadályt. A rájátszás már más lesz, mint az alapszakasz, fontos lesz, hogy végig megőrizzük a pályaelőnyt a DEAC-cal szemben.

– Egy éve még Debrecenben játszott, onnan tért vissza anyaegyesületéhez, a ZTE KK-hoz. Mi lehet a kulcs ebben a párosításban?

– Náluk és nálunk is változott a keret, nálunk még edzőcsere is történt. Azt gondolom, hogy a Debrecennek valamivel szűkebb a rotációja, mint a miénk. A Mócsán-Drenovac-Edwin hármasra nagyon figyelni kell. A mi csapatunkban szerencsére mindig akad, akinek jó napja van, de csapatszinten ugyanazt kell hoznunk stabilan, mint amit az utolsó találkozóinkon. Ezzel ugyanis, ezzel a stabil játékkal, nem nagyon tudtak mit kezdeni az ellenfelek.

– Nem lehet hogy esetleg az ellenfelek mára kiismerték a ZTE KK játékát? Az tény, hogy Matthias Zollner érkezésével gyökeres fordulat állt be ebben.

– Lehet, hogy jobban látják már, hogy mit játszunk, de... Az erősebb ligákban, a nagy csapatoknál is van, hogy három-négy évig ugyanazon szisztéma mentén építik a játékukat. Hozzáteszem, a szakmai munka terén sem évente cserélik az edzőket. A lényeg szerintem az, ha azt a játékot, amit szeretnél játszani, azt jól csinálod, akkor hiába ismernek ki az ellenfelek... Az edzőnk – ha lehet így fogalmazni – egyszerű dolgokat kér a csapattól, de azt kőkeményen bevasalja mindenkin! Ő ebben hisz és azt gondolom, hogy ezt be is bizonyítottuk, hogy működik.

- Egyszerű a kérdés: mit vár a szombati találkozótól?

- A legfontosabb, és a leglényegesebb, hogy a hazai pálya előnyét megtartsuk. Ezért volt fontos, hogy a kedvezőbb pozíciót értük el az alapszakasz végén és itthon tudunk kezdeni. Szurkolóink és az itteni atmoszféra pedig kell, hogy nyomás alá helyezze az ellenfelet. Szóval, mindenképpen győzelmet várok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában