Bármi megtörténhet

2024.03.05. 09:00

Végre kellemes estét szerzett szurkolóinak a ZTE KK

Kellemes meglepetéssel szolgált szombaton szurkolóinak a Zalakerámia ZTE KK férfi kosárlabda-csapata. A zalai hívek persze bíztak abban, hogy a csapat nyerni fog a Sopron ellen, de a forgatókönyvet, mely szerint a siker (96-71) megszületett, kevesen sejtették előre.

Kerkai Attila

A zetés Németh Ákos húz el két soproni játékos között

Fotó: Pezzetta Umberto

Aki követi a férfi kosárlabda-bajnokság eseményeit, jól tudja, hogy nagyon szoros az A-csoport mezőnye, a legutóbbi fordulóban pedig nem maradtak el a nagy meglepetések sem. A szombati játéknappal együtt még öt forduló volt vissza az alapszakaszból (most már csak négy) és a ZTE KK csakis úgy tarthatta életben a rájátszásba kerülés esélyét, ha győz. Ami „rizikósnak” tűnt, hiszen Matthias Zollner együtteséhez két új játékos érkezett a bajnoki szünetben, és előre nem lehetett tudni, miként szoktak össze a társakkal.

Ám gyorsan megkaptuk a pozitív választ. A két játékos közül Tristan Ikpe érkezett előbb, három hete és ő kezdett is szombaton, majd csatlakozott Renathan Ona Embo (nevezzünk egyszerűen Ray Embo-nak), aki nagyjából egy hete készül a csapattal. Ikbe meccsben volt, hiszen a ciprusi bajnokságban jól pattogtatott, Embo viszont csapat nélkül volt tavaly óta. Ehhez képest szombaton 20 pontot szerzett, 5 kiharcolt faul, 3 lepattanó és 23 VAL-érték került a neve mellé, ami nem rossz. Így elsőre, pláne nem. Ikpe ugyan csak 3 pontig jutott, de a mezőnymunkája sokat hozott a ZTE KK konyhájára, hiszen 5 lepattanóval segítette csapatát és látszik rajta, hogy van benne potenciál.

 

A szombati győzelem viszont nem csak rajtuk múlt. Sőt, ők ketten csak részei voltak annak a játéknak, amit úgy tűnik jól felépített a szakmai stáb. Ilyen védekezést rég láttunk már a ZTE KK-tól. Mindig volt valaki, aki a passzsávokat leste és a palánk alatti határozottság is szembetűnő volt. A ZTE KK 38-28-ra nyerte például a lepattanócsatát, a dobószázalék is a hazai oldalon volt magasabb (55-51), de az egerszegiek általában minden mutatóban jobbak voltak ellenfelüknél. Jeremiah Paige és Tony Hicks 28-as, illetve 27-es VAL-értéke beszédes a 23, illetve 15 pontjuk mellett, és Tóth Ádám szerepe is döntőnek bizonyult: a ZTE KK csapatkapitánya 9 lepattanót és 17 pontot szerzett. Nagyon küzdött, ha hibázott is, azonnal javítani törekedett, jó volt látni tőle (is) ezt harci szellemet.

Ennek kell kitartania első körben a következő négy mérkőzésre – erre utalt Matthias Zollner, a ZTE KK vezetőedzője is, amikor a mérkőzést követően úgymond nem „ünnepelte túl” a győzelmet, hanem azt mondta: az első lépést megtették, a következő találkozón pedig jöhet a második. Nagyon szoros az állás, a ZTE KK most a 7. helyet foglalja el, úgy, hogy 2 győzelemre van a harmadiktól és háromra a kieső, 14. pozíciótól. Szombaton pedig a zalaiak annak a DEAC-nak a vendégei lesznek, amely nem kis meglepetésre legyőzte az éllovas Falco KC-t.

De ebben a négy fordulóban bármi megeshet, ahogy most az Oroszlány is legyőzte a Körmendet. Kemény menet jön, szó se róla. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában