I. Seregélyes István 24 Órás Úszógála

2024.01.27. 08:00

Hegymászó is úszik a szombati jótékonysági eseményen Zalaegerszegen

A Pannon Egyetem jogelődje a Pénzügyi és Számviteli Főiskola egykori tanára, dr. Seregélyes István emlékére rendezendő szombati, jótékonysági úszógálára érkezik Nagyatádról Zalaegerszegre Rózsavölgyi Hilda. Nagykanizsáról pedig Ács László, aki Zalában elsősorban triatlonistaként lett ismert.

Zaol.hu

Rózsavölgyi Hilda archívumából: a Kilimandzsáróra menet.

A négygyermekes anyuka, Rózsavölgyi Hilda  nem akart tétlenkedni a medence szélén, amikor a kicsiket úszásra járatta. Felnőttként, egyedül tanult meg úszni. Közben gyermekei felnőttek, Hilda azonban nem szakadt el az uszodától. Amióta törzsvendéggé vált, ötször teljesítette a híres nagyatádi Ironman távú triatlont, a Cetrend tagjaként legalább tíz alkalommal úszott 10 kilométert medencében, háromszor átúszta a Balatont, de végigjárta a Kéktúra útvonalát is.

Hilda tapaszalt hegymászó, aki a féllábú alpinista, Szendrő Szabolcs társaságához tartozott. Hilda az utóbbi öt évben megmászta Az Ararátot, a Toubkalt és a Kilimandzsárót is.

Szabadidejében fest, nyugdíjba vonulása előtt egészen más területen, logopédusként dolgozott. Zalaegerszegre azért érkezett, hogy erősítse a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ úszócsapatát, az edZEK24-et. A csapatkapitány meghívását gondolkodás nélkül elfogadta, mivel még sosem vett részt 24 órás úszáson, ki szeretné próbálni. Érdekli a hangulat, a szervezés és a versennyel járó izgalom.

Hilda tapasztalata szerint az úszás az egyik legegészségesebb, kímélő sport, A legtöbb izmot megmozgatja, úgy, hogy közben nem merül ki a test, - vallja. Javítja a légzést, stimulál és megnyugtat- tette hozzá.
Hilda hetvenkedik: szeptemberben múlt hetven.

Ács László vonattal érkezik Zalaegerszegre Nagykanizsáról az I. Seregélyes István 24 Órás Úszógálára, hogy erősítse a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ csapatát. A triatlonisák és az ultrafutók körében nem kell bemutatni, hiszen tizennégyszer ért célba
Nagyatádon és végzett a korosztályos dobogón a hosszútávú triatlonon az Ironmanen, ahol 3800 méter úszást még 180 km kerékpározás, majd egy maraton, azaz 42,195 km lefutása követ, de futott már 100 kilométert is Horvátországban a 100km-es világbajnokság nyílt
futamában és a Balatont is sokszor átúszta. Előfordult, hogy egy nap alatt kétszer úszott át Révfülöp és Boglár között, majd felpattant biciklijére és hazatekert 70 kilométert Nagykanizsára. Elképesztő!

Újabban igyekszik az úszóedzéseit is a szabadban teljesíteni. Kerékpárral kiteker a gyékényesi bányatóig, ahol csobban egyet a 3 Celsius fokos vízben, majd hazateker. A befagyott Balatonba torkolló csatornában is úszott két hete a jeges vízben.
Az edZEK24 csapatának ő lesz a Jolly Jokere, akire mindig számíthatunk. Bent fog lakni az uszodában egy napig, hogy biztosítsa a megszakítás nélküli csapatteljesítményünket.

Kérdéseimre a következő válaszokat kaptam Lacitól: Olajtelepen nőtt fel, ahol a strandon gyorsan megtanult úszni. Sportmúltját tekintve nem a fent említetteket tartja szóra érdemesnek, hanem a birkózást, melyet két évtizeden át űzött. Az úszás csak keresztedzést jelentett számára.
A kilencvenes években, amikor még az edZEK csapatból sokan a világon sem voltak, kezdett triatlonozni. Azóta reggelente 6-7 óráig egy órát úszik, ami közel 3000 métert jelent. Így földobja a napját.

Hogy könnyen teljen az idő a medencetérben, a kötelező úszófelszerelésen kívül úszósapkát, úszószemüveget, papucsot, törölközőt, úszónadrágokat.  Rejtvényt, olvasószemüveget és kispárnát is hoz magával. Legfontosabb kiegészítendő nyomelemnek a magnéziumot tartja.

Lacit a jó társaság, a sok úszandó kilométer és a segítés lehetősége ösztönözte a részvételre, mely segíti a magány legyőzésére is. Az eseményre egyébként a csapatkapitány hívta föl a figyelmét. Amikor nem úszik, alszik vagy rejtvényt fejt, Pacalnak, azaz Pataki János főszervezőnek fog segíteni versenybírói poszton is strigulázni a hosszokat. Lehet hozzá csatlakozni. Az új zalaegerszegi uszodával most fog megismerkedni.

A cikk szerzője: Bérces Edit 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában