Kemény csatában ZTE-siker

2023.11.03. 20:04

Kosárlabda NB I: az újonc Pécs nagyon megnehezítette a zalaiak dolgát

Már pénteken este lejátszotta a férfi kosárlabda NB I A-csoportjában a 6. fordulóra kisorsolt mérkőzését a Zalakerámia ZTE KK. A három mérkőzés óta tartó egerszegi veretlenségi széria az újonc NKA Universitas Pécs ellen is folytatódott, de csak egy kőkemény csata után.

Kerkai Attila

A képen Quintron Green a labdával, aki a mérkőzés végén a főszereplő lett

Fotó: Szekeres Péter

Zalakerámia ZTE KK – NKA Universitas Pécs 80-78 (20-25, 25-31, 17-19, 18-13).
Zalaegerszeg, 1350 néző. Jv.: Goda, Nagy V., Fodor.
Zalakerámia ZTE KK: Csátaljay 5/3, Hicks 17/3, Green 11/3, Tóth Á. 17, Ostojic 5. Csere: Lekunas 4, Simó, Németh Á. 2, Mishula 10/6, Csuti 3/3, Keller I. 6/6 Vezetőedző: Lubomir Ruzicka.
NKA Universitas Pécs: Kerpel-Fronius G. 7/3, Benke K. 5/3, Durmo 17/9, Luzaic 15/9, Hergel 2. Csere: Meleg 30/12, Scherer 2, Lados, Rátgéber. Vezetőedző: Goran Tadic.
Kipontozódott: Tóth Á. (40.).

Jó hangulatban készülődött a ZTE KK együttese és persze szurkolótábora is a péntek esti találkozóra, hiszen a kezdeti nehézségek után az egerszegi kék-fehérek a legutóbbi három találkozójukat megnyerték. Egy héttel korábban ráadásul Körmendről is győztesen tértek haza, csoda-e hát, hogy nem a búslakodás uralkodott péntek este sem az egerszegi sportcsarnokban...

A tegnapi vendég az újonc pécsi együttes volt, amely szerzett már skalpot ebben a bajnokságban, kettőt is, így az egerszegiek nem szerették volna félvállról venni az ellenfelet. És nem is vehették, hiszen a pécsi Rátgéber-akadémia láthatóan komoly iskolát adott a magyar fiataloknak. Védekezni biztosan sokat gyakoroltak, ez látszott a találkozó elején, meg aztán beesett három tripla is, és vezetett az NKA (7-13). Nagyon nem is engedett ebből a pécsi csapat, nála volt a vezetés, fizikálisan abszolút pariban voltak az egerszegiekkel (20-25). Az, hogy a ZTE KK-nak nem ízlett a vendégek stílusa, a második negyedben is érződött, hiszen nem tudta utolérni a pécsieket. Keményen dolgoztak a vendégek a mezőnyben, sokszor külső dobásokra kényszerítették a házigazdát, ami, ha nem ért célba, jöhetett az ellentámadás. A negyed közepén Csátaljay öt pontja kellett a fordításhoz (33-30), de a másik oldalon ott volt Meleg Gergő és Ibrahim Durmo, akik azért szépen termelték saját csapatuknak is a pontokat. Különösen Meleg, aki összehozott 21 pontot és 7 lepattanót az első félidőben. A vendégek egy ponttal vezettek is a szünetben.

Nem tűnt előzetesen sem sétagaloppnak a találkozó, de talán ennyire nehéznek sem, már ami a ZTE-t illeti. A helyzet pedig csak fokozódott, hiszen a pécsiek felszabadultan játszottak és kellően fegyelmezetten is, aminek következtében nőtt az előnyük (47-54). Ennek pedig így már a fele sem volt tréfa, és a ZTE KK elkezdte a felzárkózást, ugyanis ez a pécsi csapat egyáltalán nem úgy tűnt, hogy megilletődött lenne. Sőt, kőkemény ellenfélnek bizonyult, amely semmitől nem tört meg. Ha a ZTE KK visszavette a vezetést (58-56) azonnal volt rá válasza, és az utolsó negyed előtt is vezetett (62-65). Itt viszont már nem hibázhatott sokat a házigazda, ha meg akarta nyerni a mérkőzést, ugyanis remek napot fogott ki az NKA Universitas. Közben gyűltek a faultok is náluk, Hicks hármasával pedig a ZTE KK 71-66-ra ellépett. Idő persze még bőven volt a mérkőzésből, a lelátón is megjött a közönség hangja. Úgy meg pláne, hogy Green a meccs legjobbját, Meleget blokkolta dobás közben, amiből Tóth Ádám szerzett aztán kosarat. A meccs hangulata pedig egyre feszültebb lett, hiszen keményedett mindkét oldal. És hibázott is, érthetetlen módon a hazaiak a többet. Pont akkor, amikor talán megtörhették volna az ellenfelet, de nyílt maradt a mérkőzés továbbra is.

Keller Iván hármasa után már 78-70 volt a ZTE KK javára, de ez sem döntött. Visszajött a meccsbe a Pécs és fél perccel a vége előtt egyenlített (78-78). A ZTE KK hozhatta a labdát, egy támadásnyi idő maradt. Hicks dobása nem lett jó, de Green besegítette a labdát a gyűrűbe. Három másodperc maradt, a vendégek jöhettek, Meleg ziccerét Green blokkolta, ami győzelmet ért: 80-78!

A ZTE KK nyert, de vért izzadt ezért a sikerért a remeklő újonc ellen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában