Sztárparádé a Gyulai Memorialon

2023.07.13. 13:30

Ismét Fehérvárra figyel az atlétikavilág jövő héten

Az idei év egyik legnagyobb szabású nemzetközi sporteseményére kerül sor augusztus második felében Budapesten. Az újonnan épült Nemzeti Atlétikai Centrumban rendezik ugyanis a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokságot, melyen közel 200 ország atlétái vesznek majd részt. Hazánk 25 év után rendez több mint egyhetes nemzetközi atlétikai seregszemlét, 1998-ban az egykori Népstadion adott otthont az EB-nek, melyen a Vas megyei Gécsek Tibor kalapácsvetésben lett Európa-bajnok.

Bálizs Zsuzsanna

Férfi 200 méter

Fotó: Bálizs Zsuzsa

A VB egyik legfontosabb előversenyeként rendezik meg az immár hagyománnyá váló Gyulai Memorialt Székesfehérváron, ahol négy héttel a VB előtt az atlétikai elitmezőny krémje teszi majd tiszteletét.

Az esemény egyik kiemelkedő versenyszámának a nők 100 méteres gátfutása ígérkezik, amelyben nem akármilyen ellenfelek várják a három magyar gráciát, Kozák Lucát, Kerekes Grétát és Tóth Annát. Luca tavaly ezüstémet szerzett a müncheni EB-n, s ezzel ő lett az Év Sportolónője is. 12.69-el ő tartja az országos csúcsot, de remek formában van, így az sem kizárt, hogy ezt idén meg tudja majd dönteni... A tavalyi EB győztese, a lengyel Pia Skrzyszowska (12.51 mp), valamint az USA versenyzője, Alaysha Johnson (12.35 mp) lesznek várhatóan legnagyobb vetélytársai.

A női győztesek / Fotó: Bálizs Zsuzsa

A női mezőnyben rajthoz áll a 200 méter világbajnoka, Shericka Jackson is. Ő minden idők második legjobb időeredményével büszkélkedhet – a 21.45-ös idejénél csak a legendás Florence Griffith-Joyner futott egykor jobbat, egy alkalommal, a szöuli olimpián. 35 esztendeje elért 21.34 másodperces idejét azóta sem tudta senki túlszárnyalni.

100 méteren az idén kiváló formában versenyző elefántcsontparti Maria-Josee Ta Lou-t láthatja a publikum, aki néhány hete Osloban 10.75 másodperccel, a világ idei legjobbjával nyert; sőt a 4x100 méteres váltó tagjaként űridővel, 9,7 másodperces százas részidővel száguldott végig az osloi pályán. A női távolugrásban Ese Brume lesz a legnagyobb név, aki a tavaly világbajnokságon ezüstérmet szerzett.

A hagyományhoz híven ebben az esztendőben is számos olimpiai bajnokot köszönthetünk a mezőnyben. A dobószámokban a kalapácsvető lengyel Wojciech Nowicki és a diszkoszvető svéd Daniel Stahl nyert olimpiát; kihívóik, a lengyel Pawel Fajdek és a trónkövetelő szlovén Kristjan Ćeh pedig világbajnokok – Fajdek ráadásul ötször nyert VB-t. Halász Bence, kalapácsvető tehetségünk igazán rangos mezőnyben tesztelheti tehát tudását a budapesti világbajnokság előtt. A hétszeres magyar bajnok Bence számára kiemelten fontos lesz a Gyulai Memorial, olyannyira, hogy még a két nappal előbb rendezett Gyémánt Liga-versenyt is lemondta miatta. Újabb fontos lépcsőfokként tekint a székesfehérvári versenyre a VB előtt, ahol már 80 méter körüli dobást várhatunk világbajnoki bronzérmes kalapácsvetőnktől.

Kristjan Ćeh dedikál / Fotó: Bálizs Zsuzsa

A futószámokban sem maradunk olimpiai bajnokok nélkül; 400 méteren rajthoz áll a bahamai Steven Gardiner, 800 méteren pedig a kenyai Emmanuel Korir – mindketten a tokiói ötkarikás játékokon bizonyultak a legjobbnak; csakúgy, mint a görög távolugró, Miltiadis Tentoglu.

Sztárokban és izgalmas versenyszámokban tehát nem lesz hiány július 18-án Székesfehérváron, ahol már délután kettőkor elkezdődik a küzdelem; melynek végén, a győztesek bevonulása után a legjobb atlétákkal személyes találkozási lehetősége is nyílik a közönségnek a Bregyó közi Regionális Atlétikai Centrumban.

Csoportkép a győztesekkel / Fotó: Bálizs Zsuzsa

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában