A kalandparkban álltak asztalok mellé

2022.08.03. 09:00

Teljes hazai siker az egerszegi teqball-tornán

A nemrég alakult MegismerTEQ Teqball SE első versenyét rendezte meg, amit az Alsóerdei Sport- és Élményparkkal közösen hirdetett meg.

Kerkai Attila

A dobogósok, középen a győztes Kormos Bence, balról a második Kovács Ádám, jobbról pedig Boyér Sándor, aki harmadikként zárt Fotó: ZH

Szombaton az egyéni versenyre tízen neveztek, így két ötfős csoportban indultak el a küzdelmek. A csoportok első két helyezettje jutott a négy közé, ahol keresztbejátszás után alakult ki a bronzmeccs, illetve a döntő párosítása.

Az "A" csoportot a házigazdák részéről Kormos Bence nyerte veretlenül, itt második lett Kovács Ádám (Szombathelyről). A B-jelű csoport élén a szintén minden meccsét megnyerő Boyér Sándor végzett, mögötte Molnár Ferenc futott be másodiknak.

A teqball egy futballalapú sportág, amit egy speciálisan meghajlított asztalon (a teq asztalon) játszanak olyan sportolók vagy lelkes amatőrök új generációja (teqers), akiknek célja a technikai képességeik, a koncentrációjuk és az állóképességük fejlesztése. A sportág először 2012-ben jelent meg, Magyarországon. A teqball során hatványozottan érvényesül a nemek közti egyenlőség, hiszen a szabályok szerint egyéni játék esetén kettő, páros játék esetén pedig négy játékos játssza a játékot nemtől és kortól függetlenül. A sport pontozási rendszer alapján működik, egyaránt játszható beltéren és kültéren, beleértve a strandkörülményeket, tehát a homokos talajt is. A szabályok szerint a játékosok legfeljebb három érintést alkalmazhatnak, mielőtt visszajuttatnák a labdát az ellenfél térfelére.

A négyes döntő - melybe csak egerszegiek jutottak be - játszmái után alakult ki a torna végeredménye: 1. Kormos Bence, 2. Kovács Ádám, 3. Boyér Sándor, 4. Molnár Ferenc.

A teqball számokban: 2000 játékos világszerte, több mint 100 országban, 5 kontinensen, 96 megalapított nemzetközi szövetség, több mint 1600 egyesület, több mint 400 nemzetközi játékvezető, 3 lebonyolított világbajnokság (2017, 2018, 2019), a sport 2 kontinentális olimpiai szövetség (OCA, ANOCA) által is elismert, a GAISF (Nemzetközi Sportszövetségek Szövetsége) teljes jogú tagja.

A MegismerTEQ TSE Club legközelebb páros versenyt fog szervezni, illetve Szombathelyre utazik majd egy ilyen meghívásos versenyre.

Az Országos Teqball Szövetség 2020. június 27-én alakult meg. Első elnökéül id. Gattyán Györgyöt választotta. A sportág hazájaként Magyarország szélesen kiterjedt teqball klubhálózattal rendelkezik, mely az elmúlt években a sport fejlődésének és gyors hazai terjedésének alapjául szolgált. A Phoenix Teqball Academy, az ország legnagyobb klubja, valamint otthona két világbajnoknak is – Bányik Csabának és Blázsovics Ádámnak –, 12 professzionális klubbal együttműködve segítette a hivatalos nemzeti szövetség megalakítását.

 

Korábbi cikkeink a témában:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában