Idén is lesz Muravidéki Vágta

2022.07.14. 11:07

Hosszúfaluban rendezik meg a Nemzeti Vágta egyik elődöntőjét

Idén augusztus 20-án Hosszúfaluban rendezik meg a hatodik Muravidéki Vágtát, mely az október 1-jén és 2-án Budapesten zajló Nemzeti Vágta muravidéki elődöntője.

Korosa Titanilla

Forrás: ZH-Archívum

A napokban tartottak erről sajtótájékoztatót a szervezők és a közreműködő szervezetek képviselői Lendván, a Bánffy Központban. Elhangzott, hogy a versenypálya kiépítése már nagyrészt megtörtént, a kialakítás költségeinek egy részét támogatásokból fedezték, illetve a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség és Lendva község is hozzájárult a kiadásokhoz. A hosszú távú cél egy olyan versenypálya kiépítése, mely a jövőben helyszíne lehetne más lovasprogramoknak is. A rendezvény összköltsége közel 60 ezer euró.

A Muravidéki Vágtára a versenyzeni kívánó lovasok augusztus 10-ig jelentkezhetnek a lendvai Lóbarátok Egyesületénél.

A program szerint augusztus 19-én, pénteken érkeznek meg a lovak és a lovasok a helyszínre, 20-án, szombaton reggel az állatorvosi vizsgálat után tartják a sorsolást. A futamok 1,3 kilométer hosszú földes talajon lesznek, a startzóna 10 méter. A vágtán ötéves, vagy annál idősebb versenylovakkal indulhatnak. A futamok a 11 órás ünnepélyes megnyitót és a felvonulást követően 11.30-kor kezdődnek, a döntőt 18.30-kor tartják. Előreláthatóan 10 magyar és 10 szlovén nemzetiségű versenyző vesz részt a vágtán. Az első 3 helyezett és Lendva lovasa jut tovább a Nemzeti Vágtára, míg a szlovén győztes a nemzetközi futamban képviseli majd hazáját.

Nem maradnak el a színes kísérőprogramok sem, a kulturális, szórakoztató és gasztronómiai kínálatról a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet gondoskodik. Délután 13 órától csikós, majd kettesfogathajtó-bemutató, díjugratás szerepel a programban. De lesz Puszta ötös bemutató, a Hagyományőrző Lovasbetyárok előadásában, illetve gyerekprogramok és ifjúsági kupa is színesíti a programot, utóbbiban a muravidéki ifjak versenyeznek egymással. A döntő és a díjkiosztó után 20 órakor zenés est kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában