Frissen Zalából

2021.09.01. 07:00

Vasárnap indul a nemzetközi Zalakarosi Sakkfesztivál

A fürdővárosban vasárnap kezdődik a szép jubileumhoz érkezett, 40. Zalakarosi Sakkfesztivál. A viadalt felvezető sajtótájékoztatót kedden tartották meg.

Kerkai Attila

Novák Ferenc, Horváth Sándor és Stégli János sportszervező a sajtótájékoztatón Fotó: Szekeres Péter

Ezen elsőként Novák Ferenc polgármester idézte fel a sakkal kapcsolatos élményeit, és volt miről mesélnie, az elmúlt negyven év ugyanis számtalan élményt tartogatott. Novák Ferenc elmondta: sportos hetek állnak mögöttük és előttük is, hiszen a sakkverseny a nemrég zárult Zalakaros Kupa felkészülési utánpótlás kosárlabdatornát követi, aztán a Kis-Balaton- futóverseny, majd a szintén hagyományos kerékpáros verseny következik.

- A sport fontos része Zalakarosnak, s bár ismertségünket elsősorban az idén 56 éves gyógyfürdő adja, a sakkverseny is nagyban hozzájárul ehhez – fűzte hozzá Novák Ferenc. – Értékeink között szerepel, büszkék vagyunk rá. A viadal elindítója Horváth Tamás volt, aki mindvégig szervezte a megmérettetést, ám most egészségügyi állapota miatt nem lehet itt. Egyben bejelenthetem, hogy a verseny új helyszínre kerül, a júliusban átadott Zalakarosi Látogatóközpontba.

Novák Ferenc, Horváth Sándor és Stégli János sportszervező a sajtótájékoztatón Fotó: Szekeres Péter

Horváth Sándor mint főszervező szólt a megjelentekhez, és felidézte: bátyjával együtt ő is itt volt 40 éve a szomszédos sportszállóban, ahol akkor még a megyei bajnokságot rendezték meg, tizen- egynéhány résztvevővel.

- Kissé nagyképűen elneveztük a versenyt Zalakaros Kupának, és innen nőtte ki magát a viadal – mesélte Horváth Sándor. – A kezemben pedig itt van a 12. verseny bulletinje, melyben az akkori polgármester, Szirtes Lajos azt mondta: reméli, egyszer Európába is eljut majd a viadal híre. Nos, ez bőven megvalósult, hiszen a világ gyakorlatilag minden pontjáról érkeztek ide sakkozók, s már nincs olyan jegyzett magyar versenyző, aki ne indult volna itt – Portisch Lajosig és a Polgár lányokig bezárólag. Zalakarosnak hálával tartozunk, hogy itt lehetünk, de azt gondolom, mi is adtunk vissza valamit a városnak. Az idei viadalt hétfordulós svájci rendszerben rendezik meg, és 9 országból 60-70 indulót várnak.

A Zalakaros Kupa hagyományos ideje a május volt, idén pedig a koronavírus- járvány miatt került szeptemberre. Horváth Sándor elmondta még: a Magyar Sakkszövetséggel tárgyalnak arról, hogy újra magyar bajnokságot rendezzenek a fürdővárosban, ahogy korábban már számos alkalommal megtörtént.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában