Frissen Zalából

2021.05.19. 17:30

Az 59 esztendős Zborai Gyula harcban akar lenni a tokiói indulásért

Az év zalai parasportolója az elmúlt esztendőben lapunknál Zborai Gyula, a Kanizsa Sörgyár SE asztaliteniszezője lett, aki ezekben a napokban is lelkesen tréningezik – akár a fővárosban is –, illetve a KSSE NB II.-es együttesében is serényen ütöget.

Khüne László

Zborai Gyula a lapunk által felajánlott kupával nagykanizsai szerkesztőségünkben Fotó: Szakony

Fotó: Szakony Attila

A parasportoló asztaliteniszező Zborai Gyula 8-as kategóriában versenyez, és számtalan nagy versenyen elért remek helyezés bizonyítja, a lehető legtöbbet jelenti számára a sport, a testmozgás.

– Ez a díj is roppant megtisztelő és ösztönző a számomra, ahogy például annak is örültem, amikor néhány éve csapatban az ország legjobbja is lehettem – fogalmazott Zborai Gyula, akit éppen fővárosi tréningezése alkalmával értünk el. – Mindegyik pozitív töltettel bír számomra, egyfajta megbecsülést is jelent.

Zborai Gyula a lapunk által felajánlott kupával nagykanizsai szerkesztőségünkben Fotó: Szakony

Rögtön adódik persze a felvetés, egy parasportoló esetében mit is takar az edzés, mennyiben más a felkészülés menete.

– Budapesten, a „statisztikás” központban akad valamivel több edzőpartner. Ugyanakkor többet tartózkodom persze otthon, Kanizsán, ellenben a fővárosban tudok jobban tréningezni, ez is tény. Azért sem véletlen a komolyabb intenzitás, hiszen június 3–5. között a szlovéniai Laskóban rendezik a paralimpia kvalifikációs versenyét az asztaliteniszezőknek. Bár a nagy világeseményünkkel is óvatosan kell még fogalmazni, de úgy tűnik, sorra kerül idén a paralimpia is. A selejtező sem lesz ugyanakkor egyszerű, hiszen az egyes kategóriákból csak az első juthat ki a nyári paralimpiai játékokra. Mindez úgy fog történni, hogy az én mezőnyömben is lesznek 10–15-en, az erőviszonyok alapján én úgy az 5–6. helyen állhatok. Persze, ez nem akadályozhat meg abban, hogy igyekszem önbizalommal a versenyek elé állni.

Zborai Gyula eddig három paralimpiás részvétellel büszkélkedhet. Úgy van vele, ha esetleg minden kötél szakad, akár a csapatra vonatkozó szabadkártyás jogon is részt lehet venni a tokiói játékokon. Ezért ugyanakkor keményen kell hajtania és dolgoznia. Ráadásul a versenyekre is nagy szüksége van, mivel már a tavalyi esztendő sem volt szokványos. Tavaly év elején csapatban még világkupa-győzelmet is szerzett, sőt, egyéniben két bronzérem is került a gyűjteménybe, aztán már jóval kiszámíthatatlanabb lett az idény. Ugyan már 59 esztendős, elmondása szerint nem könnyű a topon maradni, de hajtja a tudat: immár a negyedik nyári paralimpiai játékára juthat el az elkövetkezendő időszakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában