tovább segítik a tagszövetségek munkáját

2021.01.20. 20:00

Zala Megyei Sportszövetségek Egyesülése: 30 év után is aktívan

Tavaly volt 30 éve, hogy 1990-ben megalakult a Zala Megyei Sportszövetségek Egyesülése mint az ágazat szerveződéseit összefogó és koordináló, az érintett szereplők érdekeit képviselő civil szervezet. A kerek évszámot szerették volna széles körben is ünnepelni, ám a járványhelyzet ezt nem tette lehetővé. A munkát viszont folytatják – tudtuk meg a ZMSE-t vezető Császár Józseftől.

Kerkai Attila

A szervezet egyik rendezvényének megnyitója. A kép bal szélén Császár József elnök, jobbra pedig Kámán Ferenc szakmai igazgató

Fotó: Zala Megyei Sportszövetségek Egyesülése

A Zala Megyei Sportszövetségek Egyesülésének céljai között szerepel a versenybírók, játékvezetők képzése, továbbképzése és ennek nyilvántartása is. Az edzőképzésben a gyakorlati szakemberek biztosításával vesz részt. Az önkormányzatokkal mindig korrekt kapcsolatot ápoló szervezet 2012-ig a megyei önkormányzat kiemelt támogatásával működött. Az önkormányzati törvény változása új helyzetet teremtett, de a ZMSE ennek a kihívásnak is megfelelt.

A szervezetnek két ciklusban, 8 évig Vörös Zoltán volt az elnöke, majd dr. Sárváry Péter, aztán Tóth János töltötte be a pozíciót. A jelenlegi elnök, Császár József 2017 óta áll a szervezet élén, Kámán Ferenc pedig 1997 óta szakmai igazgató. A ZMSE felkérésre szervez sportági, szabadidős és diáksportprogramokat, illetve a fogyatékkal élők sportrendezvényeit. A civil szervezet pályázati programokkal segítette a szövetségekben dolgozók képzését, egészséges életmódjuk alakítását.

A szervezet egyik rendezvényének megnyitója. A kép bal szélén Császár József elnök, jobbra pedig Kámán Ferenc szakmai igazgató Fotó: Zala Megyei Sportszövetségek Egyesülése

A jelenleg futó EFOP-projektben a régió lakosságának egészségmegőrzése céljából sportnapok és fesztiválok szerepelnek. A ZMSE rendezvényei jó alapot adnak a határ menti és nemzetközi kapcsolatok ápolására. Az Alpok-Adria-játékok megszűnése után is szerveztek és szerveznének a térségben nemzetközi versenyeket az atlétikai, asztalitenisz-, lovas-, súlyemelő-, tájfutó- és teniszszövetségek. Különösen aktív a kapcsolat a Lendvai Sportszövetséggel és a Muraszombati Fogyatékkal Élők Egyesületével.

A jelenleg 23 tagú sportszövetség több mint 200 egyesületet képvisel, a diáksport-, a labdarúgó-, a kézilabda- és a szabadidősport-szövetség pedig önálló jogi személyként is tagja maradt a szervezetnek.

– Az elmúlt 30 év megmutatta, hogy szükség van a szervezetre, és szándékaink szerint a jövőben éppen úgy fogjuk segíteni a tagszervezeteinket, ahogy eddig – mondta el Császár József. – Továbbra is adminisztrációval, információkkal, illetve pályázati pénzek elnyerésében támogatjuk a sportszövetségeket, hiszen ezekre nagy szükségük van. Ha megfelelő pályázati támogatást találunk, szeretnénk újra beindítani az egészséges életmódra nevelést elősegítő projektünket. Mindez nem újdonság, az elmúlt három esztendőben Zala, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is sikeresen működött, és a rendezvényeknek mi voltunk a koordinátorai. Azt tapasztaltuk, hogy hasznos volt a résztvevőknek, ezért is folytatnánk.

A koronavírus-helyzet persze a ZMSE-t is érintette, és azt is látják, hogy a szövetségek lehetőségei ebben a helyzetben kissé behatárolódtak.

– Azt gondolom, hogy ez az állapot mindenkire kihatással volt, ránk is – tette még hozzá az elnök. – A tagszövetségeknek ebben a nehéz helyzetben továbbra is segíteni fogunk, hiszen láttuk, hogy sok esetben behatárolódtak a lehetőségeik. A jövőben az is kihívást jelent számunkra, hogy a kialakult új helyzetekre reagáljunk, hiszen a közös cél nem változott: zökkenőmentes működést akarunk elősegíteni mindenkinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában