aki elkezdi, egy életre megfertőződik

2021.01.19. 19:36

Pilótaképzés indul! Elképesztő élmények várhatnak a kiskanizsai reptér felett

A helyi vitorlázórepülő-szakosztály pilótaképzést indít. A kiképzés elméleti része télen és kora tavasszal zajlik le, a vírushelyzet miatt az online térben. A gyakorlat a kiskanizsai repülőtéren lesz, várhatóan a nyáron.

Benedek Bálint

Képünk egy korábbi, kiskanizsai vitorlázórepülő-versenyen készült

Forrás: Archív

Fotó: Gergely Szilárd

– Minden évben hirdetünk vitorlázórepülőnövendék-képzést, hiszen szeretnénk fenntartani, illetve növelni tagjaink számát – fogalmazott Gaál Zsuzsanna, a Nagykanizsai Vitorlázórepülő Szakosztály kiképzésének vezetője. – A fiatalokból szükség lenne utánpótlásra, hiszen ők sok esetben elhagyják városunkat, így a klubunkat is. A repülés életre szóló élmény, aki elkezdi, egy életre megfertőződik vele. Két korábbi növendékünk hivatásául is választotta hobbiját, egyikük Nyíregyházán tanul polgári légiforgalmi pilótának, egy másik Szolnokon vesz részt katonai pilótaképzésben.

Képünk egy korábbi, kiskanizsai vitorlázórepülő-versenyen készült
Fotó: Gergely Szilárd / Archív

A szakosztály felhívása szerint 99 éves korig bárki jelentkezhet a programra. Ennél is meglepőbb talán a 14 éves alsó korhatár, igaz, az első önálló repüléshez be kell tölteni a 15. életévet. Aztán repülhet az illető, míg csak a repülőorvos alkalmasnak ítéli erre. Kanizsán a legfiatalabb tag 19, a legidősebb 74 éves jelenleg.

– Az elméleti oktatás folyamán megismerkednek a növendékek mindazzal, ami biztonságossá teszik majd számukra a repülést: az aerodinamika, a szerkezettan, a légi jog, a meteorológia alapjaival és a repülőtéri szabályokkal – folytatta Gaál Zsuzsanna. – A képzést vizsga zárja. A gyakorlati kiképzés megkezdésének feltétele emellett, hogy a repülőorvosi vizsgálaton alkalmasnak bizonyuljon a jelentkező. Mivel ez hobbirepülés, nem kell tartani ettől a vizsgálattól, alig több, mint ami az autóvezetői jogosítvány megszerzéséhez szükséges: EKG, vérnyomás, látás- és hallásvizsgálat van benne. A szemüvegviselés egyáltalán nem kizáró ok.

A gyakorlati képzés immár személyes jelenléttel, a kiskanizsai repülőtéren lesz, ahol kiváló, magyar gyártmányú, Góbé típusú kétszemélyes kiképző repülőgép várja a tanulókat. Az oktatóval teljesített 50-60 felszállás után már egyedül is repülhet a növendék. Utóbbi szint eléréséig az elméleti és gyakorlati kiképzés alig kerül többe, mint egy személygépkocsihoz való jogosítvány. A képzésre a szakosztály Facebook-oldalán keresztül lehet regisztrálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában