Elindult a ciklokrossz-szezon

2020.11.05. 19:50

A szakág Magyar Kupa-sorozatának második fordulóját a ZKSE rendezi meg

Törökbálinton, egy valójában szezon előtti, nulladik versennyel kezdődött meg a kerékpárosok hazai ciklokrosszidénye. A viadalon két zalai klub versenyzői is eredményesen szerepeltek.

Varga Andor

A ZKSE-nek Szücs Júlia (U15) szállította az egyik aranyérmet

Fotó: Bak Ferenc

A ciklokrossz kifejezetten téli versenyág. Biciklis körökben két eredettörténete is van: az egyik szerint az országúti szak­ág művelői találták ki, míg a másik úgy szól, hogy egy francia katonatiszt volt az úttörő, aki több mint száz évvel ezelőtt a lovaglás alternatívájának szánta. Bárhogy is, mai formájában a lényege az, hogy a füves-földes körpályán zajló viadalt akadályok (lépcső, palánk, homokágy) törik meg, ahol a versenyzőknek le kell szállniuk a nyeregből, s vállon cipelni át a kerékpárokat. Ez a változatosság pedig ebben az esetben nem gyönyörködtetni van, hanem alkalmat ad a versenyzőknek, hogy a téli hidegben átmozgassák kicsit elgémberedett tagjaikat, avagy ne fagyjanak rá a biciklire.

A ZKSE-nek Szücs Júlia (U15) szállította az egyik aranyérmet
Fotó: Bak Ferenc

Ebből a szempontból nem volt tipikusnak mondható a hazai szezonnyitó, hiszen az őszi langymelegben a versenyzők rövidnadrágosan rótták a köröket – tudtuk meg Horváth Szabolcstól, a megyeszékhelyi ZKSE elnökétől, aki maga is ott volt a több mint 300 fős mezőnyben.

– A koronavírus-helyzet miatt csúszott a szezon kezdete, mindenki nagyon várta már a rajtot, többek között ezért is voltunk ilyen sokan – mondta Horváth Szabolcs. – Ez a viadal az előttünk álló Magyar Kupa-sorozatba még nem számított bele, ez a közeljövőben startol, a második versenyét pedig mi szeretnénk megrendezni. Zalaegerszegen, a kertvárosi Apáczai Művelődési Központhoz tervezzük a rajt- és a célterületet, a pályát pedig az Alsóerdő felé, a domb­oldalon jelölnénk ki. A Restart Cyclocross Magyar Kupa elnevezésű futam a jelen állás szerint november 29-én kerül majd sorra.

Erre is melegítettek tehát Törökbálinton a zalaiak. Szempontunkból a viadal egyik érdekessége volt, hogy a női elit mezőnyben szereplő Cséri Szilvia és a férfi Master2-ben érdekelt Káldi Tamás ötéves kisfia, Zalán a legkisebbek közt (U7) teljesítette első versenyét. A ZKSE egyébként összesen három arany- és két bronzérmet szerzett, míg a nagykanizsai Kanizsa 14 Kerékpáros Egyesület egy ezüsttel gazdagodott.

Zalai eredmények. Nők, U15: 1. Szücs Júlia (ZKSE). U17: 1. Bruchner Regina (ZKSE) U19: 4. Kovács Dóra (Kanizsa 14). Elit: 3. Cséri Szilvia (ZKSE). Férfiak, hobbi, ifi: 2. Kőmíves Károly Zsolt, …9. Bacsi Szilárd (mind Kanizsa 14). U7: 4. Káldi Zalán (ZKSE). U15: 2. Kálmán Dániel Ákos (ZKSE). U17: 6. Iván Borisz (ZKSE), …8. Endrédi Máté (Kanizsa 14), …12. Ádám Szabolcs (ZKSE), …14. Bacsi Csongor (Kanizsa 14), …22. Rákosa Bence (ZKSE). Master1: 7. Pálmai Zsolt (ZKSE). Master2: 1. Czenki Tamás, …3. Horváth Szabolcs, …7. Dervalics Gábor, …21. Káldi Tamás (mind ZKSE).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában