Bajnokra emlékeztek

2020.08.05. 18:06

Gyászmisét tartottak Szűcs Lajos tiszteletére Egregyen

Szűcs Lajos olimpiai bajnok labdarúgóra emlékeztek kedden este gyászszertartás keretében az egregyi, úgynevezett Fradi-templomban. Az elhunyt zalai tisztelői, illetve az FTC Baráti Kör tagjai búcsúztak itt az egykori kiváló beállóstól és középpályástól.

Péter B. Árpád

Az egregyi megemlékezés néhány résztvevője. Az előtérben Vértes Árpád korábbi hévízi polgármester és Mucha József, jobbra Eperjes Károly Fotó: Péter B. Árpád

A vajdasági születésű Szűcs Lajos Dorogon lett élvonalbeli játékos, majd 1966 és ’69 között a Fradi színeiben két magyar bajnoki címet szerzett, illetve bejutott a csapattal az UEFA Kupa elődjének számító Vásárvárosok Kupája döntőjébe is. Később a Budapesti Honvéd, majd a Bp. Vasas Izzó játékosa volt, pályafutása záró epizódjaként pedig az akkor NB III-as Hévízbe igazolt 1982-ben, már a Fradi edzői stábjának tagjaként. Vele a tavaszi szezonban egyetlen mérkőzést sem veszítettek a zalai zöld-fehérek, és így biztosították bennmaradásukat.

A világválogatott Szűcs Lajos a nemzeti csapatban 37 alkalommal lépett pályára, ez idő alatt az együttes aranyérmes lett az 1968-as mexikóvárosi és második az 1972-es müncheni olimpián, illetve egy Eb-negyedik helyezés is gazdagítja eredménylistáját.

Az egregyi gyászszertartáson mások mellett részt vett az ugyancsak „örök fradista” Mucha József, a klub baráti körének elnökségi tagja és a zöld-fehér család egyik művészhíressége, Eperjes Károly, továbbá egykori hévízi csapattársai, tisztelői is imádkoztak a kiválóság lelki üdvéért.

Az egregyi megemlékezés néhány résztvevője. Az előtérben Vértes Árpád korábbi hévízi polgármester és Mucha József, jobbra Eperjes Károly Fotó: Péter B. Árpád

Mint itteni játékostársa, Naszádos Antal emlékező beszédében kiemelte: Szűcs Lajos legenda volt – „és az életünk része”.

– Felejthetetlen volt vele játszani, küzdeni minden mérkőzésen a győzelemért, a tűz, a szenvedély és a nyerés utáni vágya ugyanis nem engedte, hogy veszítsünk – fogalmazott a Hévíz korábbi támadója. – Ma, ha olvasunk egy labdarúgóról, akkor nem látunk mást, csak jelzőket egymás után: ballábas, jobblábas, technikás, milyen a felesége, a nyaralója vagy az autója. Az igazán nagy focistánál azonban erre nincs szükség, elég azt mondani: Szűcs Lajos, olimpiai bajnok futballista.

A gyászmise végén Kiss László esperes-plébános arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy „az élet rendje szerint megszületünk, de egyszer „el is kell távozni a földi életből”.

– Jézus azonban ugyanúgy vigasztal most bennünket, mint annak idején Máriát és Mártát: testvéretek fel fog támadni az utolsó napon – szólt László atya. – És mi abban a hitben és reményben búcsúzunk most halottunktól, hogy az örök boldogság örömében újra találkozunk majd vele.

Az életének 77. évében elhunyt Szűcs Lajosra tegnap Budapesten, a Groupama Arénában is emlékeztek; zalai tisztelői, barátai pedig a hévízi gyászmise után ott róhatták le kegyeletüket, mivel a kiváló játékos augusztus 6-ára kitűzött temetése nem lesz nyilvános. Szűcs Lajost egyébként az FTC, a Magyar Olimpiai Bizottság, valamint a Magyar Labdarúgó Szövetség is saját halottjának tekinti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában