Otthonra talált az íjászok között

2020.06.26. 17:14

A 17 éves Elekes Gergő ifjúsági világbajnokságon is versenyzett már

Közel száz tehetséges fiatal sportolót segít idén is a MOL Alapítvány összesen 32 millió forint értékben. Zalából a kanizsai Elekes Gergő íjász nyerte el a támogatást, melyből felszerelését bővíti.

Benedek Bálint

Elekes Gergő pontossággal, koncentrációval és a sport iránti elkötelezettséggel tűnik ki a mezőnyből Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

A MOL Tehetségtámogató Program Sport pályázata elsősorban általános vagy középiskolás diákoknak nyújt anyagi segítséget, tehetséges sportolóknak, akik országos vagy nemzetközi versenyen is jó eredményeket értek el. A támogatási keretösszeg nem változott, viszont a beadott pályázatok száma a koronavírus-járvány miatti bizonytalanságok következtében felére esett vissza. A márciusban meghirdetett pályázatra a 10–18 éves kategóriában 378 pályázat érkezett be, közülük 85-öt támogatott az alapítvány. A végső döntés háromkörös elbírálás során született meg. szakértői zsűri segítségével.

A 17 éves Elekes Gergő a Batthyány-gimnázium magántanulójaként a gödöllői GSK HUN-TER íjász szakosztály versenyzője. Az életében a sportnak mindig nagy szerep jutott, hiszen úszott, vízilabdázott, majd egy sportnapon megismerkedett az íjászattal, ami lenyűgözte. Gergő tradi­cio­nális íjjal kezdett gyakorolni, ám hamar a nagyobb kihívást jelentő csigásra váltott. Pályafutása a Kanizsa Íjász Egyesületben indult, ahol a rutinos versenyzők segítették. A viadalokon kitűnt a mezőnyből pontosságával, koncentrációjával és a sport iránti elkötelezettségével.

Elekes Gergő pontossággal, koncentrációval és a sport iránti elkötelezettséggel
tűnik ki a mezőnyből Fotó: Szakony Attila

A Magyar Íjász Szövetség versenyein három éve indul terep-, pálya- és teremíjászatban, valamint a háromdimenziós szakágakban. Az utóbbi két évben már gödöllői színekben versenyez és szinte szárnyal: nyolc országos bajnoki címet és két ezüstérmet gyűjtött. A tavalyi amerikai I.B.O 3D világbajnokságon kilencedik, a Berlin Open nemzetközi teremversenyen pedig 2. lett. Eredményei alapján bekerült az utánpótlás-válogatottba.

– Nagyon kedvelem a különböző szakágak adta sokszínűséget, rengeteg motivációt kapok a sportágtól, hogy fejlődhessek – fogalmazott Gergő. – Kikapcsol, rendkívül változatos és leköti a figyelmemet. Nincs két egyforma pálya, mindegyik új kihívásokat gördít elém, amit a lehető legpontosabb lövésekkel szeretnék teljesíteni. Ahhoz, hogy jó formába lendüljek, heti öt, illetve hat alkalommal járok lőni. Egy ilyen gyakorlásnál olykor 100-180 vesszőt lövök ki, ezt követően edzőteremben folytatom, erősítésekkel. A csigás íj a laikusok számára bonyolult szerkezetnek tűnik, hiszen elektromos eszközökön kívül különféle stabilizátorokkal, lencsékkel és irányzékokkal felszerelt. Az íj idegének kihúzása a többi fajtához képest nagyobb erőt igényel, viszont megtartani és célozni könnyebb ezzel a verzióval.

A MOL pályázatán Elekes Gergő felszerelésekre kapott támogatást, vagyis a csigás íj tartozékainak számát bővítheti, ami persze segíti a karrierjét. A jövőre nézve több terve is van, ám a vírushelyzet után csak nehezen áll talpra a sportág. Egyelőre a külföldi versenyekről még nincs információja, de hazai viadalon már szerepelt. Június elején például a pályaíjász évadnyitón a fővárosban ifjúsági kategóriában második lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában