Sakkozónak sem öröm

2020.04.05. 20:53

Ma még senki nem tudja, mikor indulnak újra a sakkversenyek

A járványhelyzet miatt a sportvilág legtöbb eseményét leállították, az egyik utolsó torna a sakkozók világbaj­nok­jelölti versengése volt az oroszországi Jekatyerinburg­ban – ez március 26-án ért véget. De mi a helyzet „hazai pályán”?

Kühne László

Korábbi képünkön jobbról a bajnokcsapat első táblás légiósa, Makszim Csigajev

Fotó: archív/Szakony

A nagykanizsai Tungsram-­Aqua­profit NSK áprilisban zárta volna az NB I.-es sze­zont. A címvédő csapat, melyben számos légiós játszik, jelenleg is vezeti az élvonalbeli csapatbajnokság tabelláját.

– Nincs sok öröm a jelenlegi helyzetben, hiszen teljes a bizonytalanság: senki nem tudja, mikor játszhatunk megint a honi élvonalban – mondta elgondolkodóan Papp Nándor, a kanizsai csapat vezetője. – Úgy kalkulálnak többen is a sakkvilágában, hogy szeptemberben játszhatnak újra az együttesek, vagy pedig a jelen állás alapján hirdetik ki a bajnokot. Jó, tudjuk, ez nekünk most kedvező lenne, a táblázat alján tanyázókat viszont hátrányosan érintené a dolog. Csak ismételni tudom: rosszul éljük meg ezt a szituációt, ez senkinek nem jó, de persze első az emberi egészség.

Korábbi képünkön jobbról a bajnokcsapat első táblás légiósa, Makszim Csigajev
Fotó: archív/Szakony

Ha már járványhelyzet és sakk: nem elhanyagolható szempont, hogy a játékosok felettébb közel ülnek egymáshoz, de egyéb tényezőket sem lehet kizárni.

– Speciális a helyzetünk, hiszen amellett, hogy közel és szemben foglalnak helyet egymással a játékosok, még azt is vegyük figyelembe, hogy a sakkozók végig és nagyon koncentráltan gondolkodnak. Ha a tábláktól fel is kelnek, nem biztos, hogy a kellő távolságra figyelnek, amelyet a fertőzésveszély miatt másoktól tartani kellene.

Ennek fényében érdekes, hogy a világbajnokjelöltek tornáját meddig el tudták húzni az oroszországi Jekatyerinburg­ban. Az eseményt nem várt érdeklődés kísérte világszerte.

– Mi ne figyeltük volna itt, Kanizsán? – kérdezett vissza Papp Nándor. – Bizton állíthatom, hogy nem kevesen pillanatról pillanatra nyomon követtük, de színvonalát tekintve össze sem lehetett hasonlítani a korábbival. Érezni lehetett végig, hogy a játékosok nincsenek ott teljesen fejben, szerintem így nem lett volna szabad belekezdeni a versenybe. Rányomta a bélyegét sajnos, hogy a nagymestereknek milyen más előírásokra kellett figyelniük. Aztán még a résztvevőkben motoszkálhatott már akkor is az a kérdés, hogy mikor és hogyan jutnak majd haza. Az orosz szervezők múlt csütörtök 23.59-ig tartották magukat, onnantól igen-igen záros határidőn belül kellett elhagynia a mezőny tagjainak az uráli nagyvárost. De így is volt rendjén…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában