Az újoncnak nincs oka a szégyenkezésre

2019.06.21. 19:25

A visszatérő FC Nagykanizsa jól teljesített az NB III-ban

Az ősszel hat év szünet után indulhatott ismét a város egyik labdarúgó-csapata az NB III-ban. Az FC Nagykanizsa tavaly júniusban jóval szűkebb mezőnybe került fel osztályozója után, mint amilyenben anno az NTE 1866 szerepelhetett.

Kühne László

Pirosban a házi gólkirály Vittman Ádám tör kapura az Érd elleni őszi meccsen

Forrás: Zalai Hírlap / Archív

Fotó: Szakony Attila

A kanizsai újonc legénység a harmadik vonal Nyugati csoportjának veselkedhetett neki tavaly nyáron, úgy, hogy a kispadon is váltás történt: a ZTE FC-hez távozó Gombos Zsoltot – előbb néhány napig papíron Mészáros Ferenc, majd immár valójában – az 51 éves Barna László váltotta, aki a Nagyatádi FC szakmai igazgatói posztját hagyta el. De nagy változások történtek a játékoskeretben is, a koncepció pedig a következőképpen alakult: lehetőleg minél több, kanizsai kötelékkel bíró NB-s labdarúgót hazacsábítani, hogy ismét fiatalkoruk helyszínén bizonyíthassanak.

Pirosban a házi gólkirály Vittman Ádám tör kapura az Érd elleni őszi meccsen
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap / Archív

Az FC Nagykanizsa végül a 6. helyet szerezte meg, 30 mérkőzésen 12 győzelemmel és 7 döntetlennel 43 pontot gyűjtve. A piros-kékek 45 gólt szereztek (a támadóik közül Vittman Ádám 12, Lőrincz Bence 8 találatig jutott) és – a mezőnyben az ötödik legkevesebbként, szám szerint – negyvenet kaptak.

Voltak tehát említésre méltó tettek az elmúlt idényben és a szurkolók hasonló élményeket tartogató folytatásban bíznak.

– Még mielőtt bárkinek kétsége támadna, hogy korábbi védőjátékosként minek vagyok a híve, a III. Kerület elleni tavaly őszi öt-nullás idegenbeli siker számomra is szívmelengető érzés volt – kezdte a szakvezető, Barna László.

Igyekeztek Kanizsán nevelkedett játékosokat hazacsábítani

Mindez ráadásul még az elején történt, amikor mondhatni tanulófázisát élte a társaság az NB III-ban.

– Tavaszra már fel tudtuk mérni a mezőnyt, illetve a kerettel mi is megismertük egymást – folytatta a tréner. – Idő kellett, hogy felmérjem labdarúgóim személyiségét, képességeit és azok alapján tudtam tovább dolgozni. Tavaszra a kapott gólok számát tekintve is kezdtünk kiegyenesedni, s bár a támadójátékunk lehetett volna hatékonyabb, de az utóbbi hónapokra stabilabbak lettünk, a kimondott hullámvölgyek elkerültek minket. Nem mondom, hogy nem maradt bennünk 5-6 pont, de bátran álltunk a feladatok elé.

A tréner nem tagadja, az olykor kritikus hangok is eljutottak hozzá, és ezektől függetlenül is tudja: lehet még javulni.

– Előzetesen a srácoknak azt mondtam, újoncként a pontok felének megszerzésével már markáns teljesítményt nyújthatunk, eredményes és szép focit játszó csapatot viszont egyből nem olyan könnyű kialakítani. Főleg úgy, hogy felnőtt szinten az eredményesség minősíti az elvégzett munkát. Jár a köszönet mindenkinek: a csapat tagjainak, és mindenkinek, akik tevőleges szerepet vállaltak.

Még nem tudni, ki lesz az edző

A vezetőedzővel folytatott beszélgetés után lábra kapott a hír, hogy az FC Nagykanizsa és a somogyi szakember útjai egy szezon után elválnak. Úgy tudjuk, Barna Lászlónak egy plusz egy éves szerződése van, aminek első fele június 30-án jár le.

– Nem dől még el semmi ebben az ügyben – fogalmazott Kovács Tamás, a zalai klub elnöke. – Folynak az egyeztetések, amint konkrétum van, tájékoztatni fogjuk a szurkolókat.

Az elnök hozzátette: a lehető leggyorsabban igyekeznek lezárni a kérdést, de elképzelhető, hogy a folyamat átnyúlik a jövő hétre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában