A jövőben megelőznék a hasonló eseteket

2019.01.02. 19:48

A kint rekedt jegytulajdonosokat kárpótolja a ZTE KK

A hazai vereségen túl sem volt éppen zökkenőmentes a vasárnap rendezett Zalakerámia-ZTE KK–Egis Körmend élvonalbeli férfi kosárlabda-mérkőzés. A telt háznak általában örülni lehet, ám most éppenséggel ez okozott gondot. A ZTE KK reagált a történtekre, s az érvényes jeggyel (bérlettel) kint rekedteket kártalanítják.

Kerkai Attila

A háttérben látható, hogy a vasárnapi ZTE KK–Körmend találkozón ahol csak lehetett, emberek ültek, illetve álltak. A problémát és a feltorlódást a biztonsági zónák okozták, melyek viszont biztonsági szempontból szükségesek voltak Fotó: Katona/Zalai Hírlap

Az esztendőt egy igazi rangadó zárta Zalaegerszegen, hiszen a Körmend vendégjátéka mindig ünnepi alkalom úgy a két klubnak, mint azok táborainak. Vasárnap viszont nem jutott mindenkinek jegy és hely a Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnokban, ami nem szokatlan, ha egy ilyen kiemelt mérkőzésről van szó. Ezúttal viszont érvényes belépővel és éves bérlettel rendelkezők is kívül rekedtek. Már a találkozó kezdete előtt a helyi műsorközlő arra kérte a szurkolókat, hogy a menekülési útvonalnak számító lépcsőket hagyják szabadon, azonban nehezen lehetett ekkor már hova félrehúzódni.

A ZTE KK és a Körmend mérkőzése ismét kiemelt biztonsági kockázatú besorolású volt, emiatt a szokásostól eltérő rendszabályok voltak érvényesek rá. A ZTE KK kiadott közleménye szerint húsz perccel a kezdés előtt a biztosításért felelős rendőrhatóság és a biztonsági szolgálat már nem engedélyezte további nézők beengedését a sportcsarnokba. A klub közleményében az is szerepel: nem értettek egyet a döntéssel, de az érvényes jogszabályok miatt ezt tudomásul kellett venni.

A háttérben látható, hogy a vasárnapi ZTE KK–Körmend találkozón ahol csak lehetett, emberek ültek, illetve álltak. A problémát és a feltorlódást a biztonsági zónák okozták, melyek viszont biztonsági szempontból szükségesek voltak Fotó: Katona/Zalai Hírlap

A kosármérkőzéseken a sportcsarnok maximális befogadóképességét a nyáron 2592 főben állapították meg. A probléma abból fakadt, hogy ezt a számot a következőképpen kell értelmezni: ütközőzónákat abban az esetben kell kivonni a befogadóképességből, ha azok tényleges fizikai aka­dállyal vannak leválasztva a csarnokból, és nem szalaggal. Vagyis, „elvileg” ennyi néző (2592) foglalhatott volna helyet a lelátókon és körbe a galérián, csakhogy a vendégszektor melletti és a csarnok más pontján kialakított ütközőzónák miatt az emberek a galérián feltorlódtak. Márpedig a nézők meccset nézni jöttek és nem egymás hátát… Mindenki igyekezett olyan helyre állni, ahonnan még lehet látni a játékteret, így viszont a menekülési útvonalak (lépcsők) egy részét is elfoglalták.

A ZTE KK azt az állítást határozottan visszautasította, hogy több jegyet adtak el, mint a csarnok befogadóképessége. Stárics Kornél, a klub ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta, 1779 jegy került értékesítésre, plusz a Körmendnek átadott 180 belépő. Ám, hogy a jövőre nézve kell-e a hasonló esetek miatt változást kezdeményezni, erről is megkérdeztük az ügyvezetőt. Mégpedig azért, mert a klub szurkolóinak az elégedetlensége is nyilvánvaló, ami teljesen érthető.

– Először is le kell szögezni, hogy a klub abban a tekintetben nem döntéshozó, hogy hol, milyen lezárások, mekkora ütközőzónák kialakítása szükséges az ilyen besorolású mérkőzéseken – mondta Stárics Kornél. – Annyit tehetünk és lépni is fogunk ez ügyben, hogy kérni fogjuk: más számítások legyenek ezekre a kiemelt biztonsági kockázatú mérkőzésekre. A lezárások miatt a csarnok egy részén a nézők valóban feltorlódnak, ez történt most is. Emiatt ítélhette úgy a hatóság, hogy megtelt a létesítmény. A klub nem hibázott, de a jogszabályi rendelkezésekkel nem tudunk mit tenni, azokat be kell tartanunk.

A ZTE KK – ahogy a közleményében is jelzi – intézkedett a jegyek visszaváltásáról már a helyszínen, aki pedig még nem kapta vissza belépője árát, számukra a következő hazai találkozó (január 20.) előtt egy külön pénztárban biztosítanak erre lehetőséget. Azt is jelzi a klub, hogy az érintettek számára (előzetes regisztráció mellett) a soron következő három hazai találkozóra ingyenes belépést biztosít, a pórul járt bérleteseknek pedig nyílt edzéslátogatást szerveznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában