„Történelmi” utazások

2018.09.07. 19:10

A ZTE KK húsz éve ápol kapcsolatot a zenicaiakkal

Két évtizedes sportbarátság köti össze a Zalakerámia-ZTE KK-t és a bosnyák utánpótlás- nevelő klubot, a Kengur Zenicát. Éppen húsz éve, hogy a zalai kosarasok először utaztak Zalaegerszeg testvérvárosába, így az idei vetélkedésük e kerek évfordulóról is szólt.

Kerkai Attila

Balról: Enver Jahic és Kovács László az emlékpólókkal Fotó: ZTE KK

Az évtizedek alatt az egerszegi kosárlabda-utánpótlás több generációja is megfordult a Kengur Zenica hagyományos, nyár végi tornáján. A Kengurkupa, Bosznia-Hercegovina egyik legnagyobb utánpótlásrendezvénye is idén ünnepelte 20 éves jubileumát. Ezúttal hat kategóriában 46 csapat versenyzett, legtöbbjük természetesen a vendéglátó országból, de magyar, horvát, szerb és szlovén csapatok is indultak.

Balról: Enver Jahic és Kovács László az emlékpólókkal Fotó: ZTE KK

A viadalon a Zalakerámia- ZTE KK az eddigi legnagyobb létszámú küldöttséggel képviseltette magát: hat csapatukban 73 játékos szerepelt. A 20 éves barátság emlékére pedig a 70 éves kora ellenére hihetetlenül energikus Enver Jahicnak, a Kengur egyesület vezetőjének, a torna fő szervezőjének emlékpólót is átadtak a ZTE KK vezetői. – A mérkőzések nagy részét a 2009-ben átadott, de vadonatújnak tűnő, 6000 férőhelyes sportcsarnokban játszották a csapatok – számolt be Kovács László, a ZTE KK utánpótlás-vezetője.

– A mérkőzések szokás szerint nagyon hasznosak voltak. Némi öniróniával idézhetjük a sportolók igazságát: egy vereségből mindig többet lehet tanulni, mint egy megnyert mérkőzésből. De ez persze nem azt jelenti, hogy ne nyertünk volna meccseket. Hat csapatunkból négy egy évvel idősebbek ellen játszott, de valamennyi gárda szerzett győzelmet.

Junior, kadett és gyermek korosztályban 8-8, serdülő korosztályban pedig 12 csapat versenyzett Zenicán.

A ZTE részéről a legeredményesebben a gyermek „A” (U12) csapat szerepelt, amely ezüstérmet szerzett, és kiélezett, szoros mérkőzésen csak a házigazdákkal szemben maradt alul. A csapat több játékosa is elismerést aratott teljesítményével, s közülük Gerencsér Botond különdíjat kapott. A gyermek „B” csapat – egy évvel fiatalabbak – a hatodik helyet szerezte meg.

A juniorcsapat az 5., a kadett a 4. helyen végzett. A serdülőknél a 2004-es csapat 4., a 2005-ös 7. lett. A 2004-es csapat előkelőbb helyen is zárhatott volna, de két játékosa, Hegedüs Brúnó és Csuti Kornél a korosztályos válogatott tagjaként vett részt ugyanekkor nemzetközi tornán, Makkos Dávid pedig a két évvel idősebbek közt játszott.

A túra keretében a csapat vezetői igyekeztek megismertetni a helyi látványosságokat, kultúrát. Amely jelentősen eltér a magyartól, hiszen Bosznia- Hercegovina lakosságának nagy része muzulmán. Egybusznyi egerszegi játékos kirándult Szarajevóba, ami – a húszéves évfordulóval együtt – szintén felért egy „történelmi” utazással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában