Íjász világbajnokság

2018.08.12. 16:00

A magyarok is a magyarok nyilaitól tartanak

A Kanizsa Íjász Egyesület tagjai a hétfőn Gyulán kezdődő történelmi íjász világbajnokságon szerepelnek. Az erős mezőny ellenére a döntőbe kerülnének.

Benedek Bálint

Horváth István teljes harci díszben Fotó: Gergely Szilárd

A HDH-IAA Történelmi Íjász vb-n az egyesület alelnöke, Horváth István mellett Balogh László, Hermán István és Varga Edit is pusztai nomád íj kategóriában indul, ám a versenyen longbow vagyis hosszú angol íjjal is lehet lőni. A világ minden tájáról 27 nemzet 450 nevezővel képviselteti magát.

A kanizsai csapat vezetője, a tavalyi Európa-bajnok Horváth István elmondta: a viadalon nemcsak az íjak, de a körítés is a régi korokat idézi, hiszen az indulóknak korhű öltözékben kell célozniuk.

Horváth István teljes harci díszben Fotó: Gergely Szilárd

– A Magyar Íjász Szövetség négy kvalifikációs versenyt rendezett, ezeken harcoltuk ki az indulás jogát – mondta el Horváth István. – A vb-n először három selejtezőn, különféle feladatokban bizonyítjuk a tudásunkat: lőlapra, később pedig mozgó célpontra is lőni kell, majd eltérő távolságokból háromdimenziós állatokra vadászunk. Aki minden nap teljesíti a 75 százalékos szintet, a döntőbe kerülésért küzdhet tovább. Mindegyik napról hat célt kiválasztanak, aki itt az első hat helyen végez, arra a végső csatában kifejezetten nehéz terep várhat.

A kanizsai különítmény tagjai a verseny előtt természetesen sokat gyakoroltak, épp ezért nem csak eltökéltek, de magabiztosak is: kitartással és minőségi munkával a döntőbe kerülnének. Nagy ellenfél lehet a jövő hétre visszatérő kánikula, az amerikai és kanadai sporttársak teljesítményéről nincs információ­juk. Arról viszont van, hogy a hazai klubokban színvonalas munka folyik, így a magyar, a magyartól tart a legjobban.

– A döntő előtt tartanak egy pihenőnapot, de számunkra nem lesz lazítás, mi négyen akkor az országos történelmi bajnokságon veszünk részt – tette hozzá Horváth István. – A hazai seregszemlére elég volt mindössze egy viadalon jól lőni, ám a bajnoki címért szintén nagy csata várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában