Sportoló

2018.02.10. 20:00

Nagykanizsai származású lány került a stocktoni egyetem Tigriseinek élére

A nagykanizsai származású Szmodics Viktória egy amerikai egyetem nemzetközi tanulmányok szakára jár. Mellette a helyi vízilabdacsapat kapitánya, a diploma megszerzése után pedig álma valamely európai topcsapatba szerződni.

Benedek Bálint

Szmodics Viktória Amerikában. Sok barátra talált „odakinn”, de a család azért hiányzik neki Fotó: Stockton Pacific Tigers

Néhány éve beszélgettünk már lapunk hasábjain a kanizsai vízilabdaéletben akkoriban kiemelkedően teljesítő, a középiskolában éppen végzős lánnyal, aki bő három éve Kalifornia állam Stockton városának jó hírű, Pacific egyetemén tanul. A település San Franciscótól nagyjából 100 kilométerre, keleti irányba fekszik, a San Joaquin folyó partján.

- Mára az egyetem Tigrisek nevű csapatának élén állok – mesélte Viktória. – Igyekszem a lehető legjobban összefogni a lányokat nemcsak a medencében, hanem a parton is, ez fontos dolog, mert ez az, amitől nagyon jól működünk. Úgy tűnik, jól dolgoztunk és hajtottunk az elmúlt időszakban, hiszen megnyertük a saját bajnokságunkat, ami azt eredményezte, hogy bekerültünk az Egyesült Államok legjobb iskolai csapatait felsorakoztató kupába.

Ez elég nagy szó, ugyanis amikor az egyetemre kerültem, nem emelkedett ki a gárda a pontvadászatból, sőt, a tabella végén kullogott. Most viszont folyamatosan kapaszkodunk előre, a sikerek pedig kellően feltüzelnek bennünket. A Tigrisek névhez méltó módon már sokkal bátrabban eresztjük ki a „körmeinket”.

Szmodics Viktória Amerikában. Sok barátra talált „odakinn”, de a család azért hiányzik neki
Fotó: Stockton Pacific Tigers

Viktória csapata már januártól medencében van, hiszen a bajnokság találkozói mellett felkészülési tornákon is rendszeresen szerepel. Mint elmondta: a meccsek főleg Kaliforniában vannak, de olykor a szomszédos államokba is ellátogatnak.

- Egészen fiatal az együttes, főleg első- és másodévesek küzdöttek benne, számukra pedig elsősorban a minél nagyobb rutin megszerzése a cél – fogalmazott a magyar csapatkapitány. – A siker érdekében hajlandóak sokat dolgozni, lelkesek, ami pedig a tapasztaltabb játékosoknak is nagy lendületet adott.

Egyébként a gárdánk igazán nemzetközi: van brazil, kanadai, cseh és rajtam kívül még egy magyar lány. Kifejezetten jót tesz a teljesítménynek, hogy ilyen sok vízilabdakultúra találkozik és lehetőség nyílik a tapasztalatok cseréjére, illetve ezekből egy saját, különleges elegy megalkotására is.

A kanizsai lány elmondása szerint hetente 10-12 órát edz, mindig fix időpontokban, de úgy érzi, egy profizmusra törekedő sportoló csak szerteágazó fizikai és szellemi felkészüléssel érheti el a legjobb formáját. Felismerte, hogy a siker érdekében gyengeségein felül kell kerekednie, ezért pedig pluszmunkára van szükség.

- Robbanékonyságra törekszem a medencében, ennek eléréséhez pedig különféle technikai tréningeket végzek – tette hozzá Viktória, akire a csapatkapitányi feladatok mellett átlövő poszton számítanak a Tigriseknél. – A gyorsabb mozgás elérésére érdekében nagyobb hangsúlyt fektetek a fizikai felkészülésre is, a lábaimat megerősítve ugyanis sokkal hatékonyabb lehetek majd a vízben.

A sportban végzett kitartó és koncentrált munka mellett Viktóriának a tanulásban is teljesítenie kell.

- Még három félévem van vissza az alapszakos diploma megszerzéséig – mondta ezzel kapcsolatban. – Egyelőre nem döntöttem el, hogy merre tovább, de már több lehetőség is szóba került. Elképzelhető, hogy az álmaimat beteljesítve az iskola befejezése után valamelyik top európai csapatba szerződjek.

A 21 éves lány egyébként könnyedén beilleszkedett az amerikai mindennapokba, hiszen a kisvárosban rengeteg barátra talált, akikkel gyakran szerveznek közös programokat, például kirándulásokat is. Ettől függetlenül hiányzik neki Magyarország, a családja, hiszen úgy vette észre, a tengerentúlon ez a fajta összetartás nem igazán dívik. Az emberek „odakinn” sokkal önzőbbek, és csak a saját karrierjüket követik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában