Ökölvívás

2017.12.28. 19:22

Az év női ökölvívója már a jövő versenyeire gondol

Nem akármilyen elismerés érte a Botos András Ökölvívó Akadémia növendékét, Kondákor Emília Cecíliát: a honi szakszövetségben megválasztották az év legjobb női ökölvívójának.

Khüne László

Kondákor Cecília

Tegyük hozzá, hogy úgymond abszolút összevetésben lett első a nagykanizsai öklöző, hiszen esetében alapvetően még utánpótláskorú bokszolóról van szó, az elnyert titulus pedig kortól, pontosabban korosztálytól független, tehát a felnőttek eredményeit is figyelembe vették a cím odaítélésekor. Ezért különösen nagy fegyvertény a siker Emília esetében.

- Jobbkor nem is jöhetett volna az elismerés...

- Valóban nem volt rossz a sors időzítése, hiszen december közepén ünneplem a születésnapomat, így pedig, hogy ezekben a napokban választottak meg a legjobb női bokszolónak, kiemelten örömteli ez az időszak számomra – reagált Kondákor Emília Cecília, akit a folytatásban először arról kérdeztünk: egy ifjú hölgy hogyan köt ki az ökölvívásnál? – Mindig is fontos volt számomra a szervezett keretek közötti testmozgás, és amikor még általános iskolás voltam a Rozgonyiban, iskolai szinten az úszást csináltam. Éppen abbahagytam, amikor jött az ökölvívás lehetősége. A boksz pedig annak köszönhető, hogy nagybátyám is űzte ezt a sportágat, és ő szólt, hogy levinne a terembe. A bokszklubnál pedig már azt mondták, nyugodtan maradhatok is.

Kondákor Cecília

Mindez 2013-ban történt, az ifjú hölgy tehát már majdnem öt éve foglalkozik az ökölvívással. A serdülők között kezdett versenyezni, egyre rangosabb versenyeken vehetett részt, aztán jött a junior, most pedig már az ifjúsági korosztályi kategória. És hogy melyik eredményire a legbüszkébb?

- Nem lehet nagy meglepetés, hogy a két Európa-bajnoki bronzérmemet említem először, hiszen tavaly a junior 52 kilogrammban, idén, az ifjúságiaknál pedig 51 kg-ban léphettem fel a dobogó harmadik fokára. Emellett idén már világbajnokságon is részt vehettem Indiában.

- És mit gondol az év ökölvívója elismerésről?

- Mivel minden esztendőben csak egy-egy férfi, valamint nő kaphatja meg ezt, azt hiszem érthető, hogy nagyon örülök neki. Nagyon jólesik, hogy a vezetőség engem választott, egyben nagy lendületet is ad nekem a következő évhez. Meg persze motivációt is ahhoz, hogy még több jó eredményt érjek el.

Cecília céljai közt első helyen áll a 2018-as ifjúsági olimpiára való kijutás, ezt a viadalt az argentin fővárosban, Buenos Airesben rendezik meg. A hosszabb távú elképzelések között pedig természetesen a 2020-as tokiói olimpia említhető először.

- Az ökölvívás sportág már eddig is rengeteget adott nekem, hiszen sok jó embert ismerhettem meg, illetve azt se feledjük, hogy számos szép helyre is eljuthattam általa. Azon leszek, hogy a világ további szegleteit is legyen lehetőségem megismerni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában