Gyöngybe fűzött lélek

2024.04.15. 20:00

Schulcz Béláné népi iparművész kiállítása Gébárton

Gyöngybe fűzött lélek címmel nyílt kiállítás a közelmúltban a Kehidakustányban élő Schulcz Béláné alkotásaiból a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházban. A gyöngyfűző népi iparművész munkáit bemutató vitrinkiállítás június 18-ig várja az érdeklődőket a ház nyitvatartási idejében, hétfőtől péntekig 10-15 óra között.

Mozsár Eszter

Schulcz Béláné a gyöngyékszerek készítésén keresztül tanítja népi hagyományainkat a következő nemzedéknek. Vitrinkiállítása június 18-ig látogatható Gébárton.

Fotó: Mozsár Eszter

Schulcz Béláné mindig figyelt arra, hogy óvodapedagógusi munkája során a kisgyerekeket megismertesse népi hagyományainkkal, szellemi hagyatékunkkal, miközben míves munkák kerüljenek ki kis kezeik közül. Nyugdíjazása után sem hagyta abba a népi ékszerek készítését, a tudást pedig folyamatosan adja át a fiatalabb korosztálynak. Ahogy bemutatkozásában írja: „mindig hiteles emberektől igyekeztem tanulni, hogy én is hiteles lehessek tanítványaim előtt. 2003-ban életre hívtam egy egyesületet lelkes szülők támogatásával, melynek működése során minden nyáron kézműves tábort szerveztünk óvodás és alsó tagozatos gyermekek számára.”

Erzsike először a népi játszóházi foglalkozásvezető tanfolyamot végezte el, a kismesterségek jobb megismerése érdekében részt vett a Hagyományok Háza nyári táboraiban Városlődön és Somogydöröcskén, ahol kipróbálta a szövést, a bútorfestést, a nemezelést, a bőrözést és a gyöngyfűzést. Utóbbit Oláh Márta népi iparművész ihletésére kedvelte meg, gyakorlati tudását Kerekes Ibolya népi iparművész, illetve Decsi-Kiss Jánosné és Pálné Osvald Éva segítette. Gyöngyékszereit 2011 óta zsűrizteti, 2017-ben nyerte el a gyöngyfűző népi iparművész címet, 2015 óta a Zala Megyei Népművészeti Egyesület tagja, számos országos tárlaton szerepet munkáival. Ahogy fogalmaz, a gyöngyékszerek készítése során teljesen kikapcsolódik és feltöltődik. A helyi művelődési házban rendszeresen szerepel a „Nők hete” programsorozatban, az „Ügyes kezű hölgyek” kiállításon mutatja be gyöngyékszereit.

Schulcz Béláné hitvallása Andrásfalvi Bertalan Széchenyi-díjas etnográfus gondolatai szerint: „A népművészetet, a néphagyományt nem ápolni kell, hanem meg kell tanulni, majd az ápol minket.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában