Vándorkiállításon mutatják be a tájegységek kincseit

2024.02.02. 13:30

Először Boncodföldén láthatjuk Zala néprajzi értékeit

Értékes Zala címmel február 9-én, pénteken Boncodföldén indul az a kiállítássorozat, amelyen a Zala Megyei Népművészeti Egyesület a tagjainak alkotásain keresztül mutatja be a zalai tájegységek folklórkincseit. A projektet a Petőfi Program támogatja, a zalaival együtt az országban összesen húsz ilyen tárlat lesz látható.

Mozsár Eszter

A gyönyösnecc, a Zalakomár és környékének ünnepi női fejdísze is látható lesz az Értékes Zala kiállítássorozatban, elsőként Boncodföldén.

Fotó: ZMNE

A térségi vándorkiállítások a Petőfi Program folytatásaként valósulnak meg, a Nemzeti Művelődési Intézet a főkoordinátor, a program kultúrstratégiai partnere a Hagyományok Háza, illetve annak hálózata, tájékoztatta lapunkat Tóth János, a Hagyományok Háza Hálózati és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős szakmai vezetője. A program részeként a kiállításokon túl az Állami Népi Együttes több alkalommal lép fel, s mintegy félszáz folklórgálát rendeznek, köztük Zalában is.

A mintegy hetven alkotást felvonultató sorozat koncepciójáról Devecz Erzsébet, a ZMNE elnöke elmondta, mindegyik helyszín Zalaegerszeg járáshoz, illetve a göcseji néprajzi tájegységhez tartozik. A sorozattal a történeti Zala vármegye néprajzi értékeit, közösségi és egyéni alkotásait, valamint a göcseji néprajzi tájegységre jellemző, az egyesület gyűjteményében őrzött régi használati tárgyakat kívánják bemutatni. A szervezők mindehhez Gönczi Ferenc néprajzkutató „Göcsej s kapcsolatosan Hetés vidékének és népének összevontabb ismertetése” című tanulmányát vették alapul, azaz Hetés sem marad ki a sorozatból.

A Pannónia-csipke ugyancsak a Petőfi Program által támogatott Értékes Zala vándorkiállítás része.
Fotó: ZMNE

Az első megnyitó február 9-én, pénteken 17 órakor lesz Boncodföldén, a faluházban. A tárlatot Devecz Erzsébet ajánlja az érdeklődők figyelmébe, köszöntőt mond Siposné Ringbauer Ildikó közművelődési szakember, közreműködik a Bagodi Esthajnal Kórus és a SZÉF Népzenei Mentorprogram résztvevői. A tárlatot március 8-ig tekinthetik meg a faluház nyitvatartási idejében. Ezt követően Becsvölgyén, áprilisban Bagodban, májusban pedig Nagylengyelben lesznek láthatók a népművészeti alkotások. A sorozat a pásztorművészet, a fafaragás, a hímzés, a szövés, a szálasanyag-feldolgozás, a bőrművesség, a csipkekészítés, a viseletkészítés, a hangszerkészítés és a népijáték-készítés értékeit helyezi előtérbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában