Kiállítás

2024.01.13. 15:30

Megnyílt a Zala vármegyei képzőművészeti tárlat Lendván

A tavaly első ízben meghirdetett Zala vármegyei képzőművészeti pályázat alkotásaiból nyílt kiállítás csütörtökön Lendván, a Városi Színház- és Hangversenyterem előcsarnokában. A tárlatot dr. Kostyál László művészettörténész, a Göcseji Múzeum tudományos igazgatója mutatta be.

Gyuricza Ferenc

Dr. Zágorec-Csuka Judit, dr. Kostyál László, Tóth László, a zalaegerszegi Városi Hangverseny és Kiállítóterem igazgatója, Magyar János és Velkey Péter, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármesteri hivatalának kulturális főtanácsadója a tárlat megnyitóján

Fotó: Gyuricza Ferenc

Előtte a házigazdák jogán dr. Zágorec-Csuka Judit, a Lendvai Kulturális Központ igazgatója és Magyar János polgármester mondtak köszöntőt. Előbbi kiemelte: a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Keresztury Dezső VMK és a Városi Hangverseny és Kiállítóterem által közösen meghirdetett pályázat azon képzőművészeket szólította meg, akik életvitelszerűen Zalában élnek. A beérkezett pályaműveket három főből álló zsűri értékelte, melynek tagja Kondor János festőművész, dr. Kostyál László és Lehota János esztéta voltak. A Fődíjat Novák Kata festőművész nyerte le A világ valóban olyan, amilyennek más látja című alkotásával, Nagykanizsa város díját Bárdosi Katinka, a vármegyei díjat pedig Agárdi Olivér Attila kapta. A Zala Vármegyei Tárlat elnevezésű kiállításai anyagot – amely 25 művész 33 alkotását, festményeket, grafikákat és szobrokat tár az érdeklődők elé – Zalaegerszeg, Nagykanizsa és Dunaszerdahely után, negyedik helyszínként mutatják be Lendván.  

Magyar János a két település, Lendva és Zalaegerszeg testvárvárosi kapcsolatát méltatta, illetve arról is beszélt, hogy a tárlaton nagy örömmel látják olyan alkotók, például Nemes László műveit, akiknek ma is szoros a kapcsolata a muravidéki kisvárossal. Dr. Kostyál László ugyancsak megemlítette ezt a kapcsolatot, mint mondotta: a pályázók közül többen is részt vettek egy vagy akár több alkalommal is a lendvai művésztelepeken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában