A keszthelyi Turi Török Tibor szobrászművész a díjazottak között

2024.01.30. 13:30

Három zalait ütöttek a Magyar Kultúra Lovagjává

A magyar kultúra napja alkalmából január 20-án a budapesti Stefánia Palotában rendezett ünnepségen a Magyar Kultúra Lovagja kitüntető címet kapott a keszthelyi Turi Török Tibor szobrászművész, író, múzeumalapító. Mellette az ugyancsak keszthelyi kötődésű Horváth Szilárd pedagógust, televíziós szerkesztő-műsorvezetőt, a gödi Búzaszem Iskola társalapítóját és a nagykanizsai Tiborcz Iván zenészt ütötték lovaggá.

Mozsár Eszter

Turi Török Tibor keszthelyi szobrászművészt a budapesti Stefánia Palotában tartott ünnepségen ütötték a Magyar Kultúra Lovagjává

Forrás: Falvak Kultúrájáért Alapítvány

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány 1998 óta adja át az Egyetemes Kultúra Lovagja és a Magyar Kultúra Lovagja címet a hazai, illetve határokon túli közművelődési, irodalmi, zenei, művészeti teljesítmények elismeréseként. A díj odaítéléséről 5 földrész 16 országának 352 kultúra lovagjából álló Tanácsadó Testület javaslata alapján a kuratórium dönt. A lovaggá ütés az Örökség serleggel kitüntetett Magyar Koronaőrök Egyesülete tagjai közreműködésével a Szent Korona másolata előtt történik.

Turi Török Tibor méltatásában elhangzott: tanulmányai bejezését követően Somogyban üzemmérnökként, majd nevelőtanárként dolgozott. Középiskolában rajzszakköröket tartott, tanítványai közül többen elvégezték a Képzőművészeti Egyetemet. Írással a hetvenes évektől foglalkozik. A keszthelyi és hollókői Népviseletes Babamúzeumnak, valamint Keszthelyen hazánk legnagyobb történelmi panoptikumának alapítója. A 90-es évektől tizenegy múzeumot hozott létre, többségük a népi kultúránkat és népi építészetünket mutatja be. Közel másfélszáz nemzeti-történelmi szobrot és száznál több domborművet ajánlott fel a Kárpát-hazában közterekre, intézményekbe, de Lengyelországban, Törökországban, Olaszországban is vannak művei. Szobrászati munkásságát Köztársasági Érdemrenddel, Podmaniczky-, Pro Urbe- és Pro Cultura-díjjal ismerték el. Író tevékenységéért Krúdy Gyula-díjat kapott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában