Megjelent az új antológia

2023.12.13. 16:15

Hatvan szerző aktuális lelki állapota

A Halis-könyvtárban mutatta be az önkormányzat Arskép címmel az új Kanizsa Antológiát. A kötetben 60 szerző versei, tanulmányai és prózái kaptak helyet.

Benedek Bálint

Balogh László (balról) és Kardos Ferenc a legújabb antológiával, annak bemutatóján a könyvtárban

Fotó: Szakony Attila

Az esemény gyászszünettel kezdődött, hiszen az antológia egyik állandó szerzője, Soós József költő, a rédicsi művelődési ház volt igazgatója 71 évesen rövid betegség után elhunyt.

Ezután Balogh László polgármester szólt a jelenlévőkhöz és méltatta az elkészült kötetet. Elmondta: az antológia különleges kiadvány. Mert a virággyűjteménye nemcsak az irodalmi alkotás mezején nyíló szövegvirágokat szedi csokorba, de a lokális mikrotörténeti kutatások szerteágazó oltványait is, ezáltal bokrétája színes prizmaként, sőt változó mintázatú kaleidoszkópként tükrözi vissza jelen valóságunk sokszínűségét.

- Betekintést enged személyes képzeletek és víziók kicsiny lírai világába, a próza távolságtartó horizontjába, és betekintést nyújt Nagykanizsa és a térség településeinek egyedi élettörténetébe - folytatta. - Egyszerre általános és egyedi, egyszerre személyes és közösségi, és egyszerre a világé és a miénk. Az antológia csendes felkiáltójelként hangoztatja, hogy a jelenünket láttatnunk kell; felmutatni, hogy mi is írtunk, kutattunk, és hogy összetartozunk Nagykanizsa és a térség mélyen a kultúrába ágyazódó földjén, és nemcsak egy térben élünk, akiket egymás mellé sodort a szél.

A sorozatot még 2004-ben indították útjára, a kiadványt az önkormányzat finanszírozza, lehetőséget teremtve ezzel a helyi irodalmár alkotóknak a megjelenésre. Az irodalmi, művészeti és helytörténeti kötet évente egy alkalommal jelenik meg.

A polgármestert követően Kardos Ferenc, a Halis-könyvtár igazgatóhelyettese, a kötet szerkesztője szólt a közönséghez.

- Az antológiában 60 szerző tette le a névjegyét, közülük tizennégy fő először jelenik meg a lapokon - mondta. - Utóbbi társaságból négyen nyugdíjasként értek meg arra, hogy gondolataikat közöljék, míg nyolc rendkívül tehetséges fiatal írását olvashattuk el. Az is jó irány, hogy szerzők mindegyike a napi aktualitásokkal teszi frissé és maivá a kötetet. Megjelenik a lapokon a kereszténység, a háború, a migráció, vagy az újfajta magányosság. Ez a könyv egy napi jelentés a lelki állapotunkról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában