Területi forduló

2023.11.13. 18:00

Népdaléneklési versenyt tartottak Zalaszentbalázson

A Petőfi-iskolában rendezték meg pénteken a Tiszán innen, Dunán túl című országos népdaléneklési verseny Zala vármegyei területi fordulóját.

Benedek Bálint

A műsor nyitányaként a nagykanizsai Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés AMI zalaszentbalázsi, népzeneszakos növendékei léptek fel

Fotó: Szakony Attila

A megjelenteket Kovácsné Bali Lívia igazgató köszöntötte. Beszédében elmondta: hét településről 115 diák érkezett, akiknek szóló és csoportos produkcióját ifj. Horváth Károly, a zsűri elnöke, népzenész és népzenekutató figyelte. Az intézményük már húsz éve biztosít lehetőséget a bemutatkozásra azoknak a tehetséges fiataloknak, akik jó zenei hallásuk, szép énekhangjuk birtokában kitűnnek társaik közül, és kiemelkedő képességüket szeretnék megmutatni a közönségnek is.

– A magyar népdal annyira gazdag, sokoldalú, szép és értékes, hogy minden nemzedéknek kötelessége ápolni, megismerni és továbbadni – folytatta. – Ez az ünnepi alkalom méltó bizonyítéka annak, hogy az itt megjelent diákok és tanárok elkötelezettek a néphagyományok átadásában. A népdal ma is segít a felnövekvő nemzedéknek megismerni a szülőföldet, ahonnan származik, segít megtalálni egyéni és nemzeti identitását.

Majd Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő szólt a fiatalokhoz. Kiemelte: a verseny jelentősége óriási, hiszen a legifjabb generáció mutathatja meg, mit ismert meg eddig a népi kultúrából.

– A megörökölt hagyományaink továbbadása valóban fontos feladatunk, a népdalokat hallgatva a magyar motívumokat könnyen felismerjük – fogalmazott. – Gyerekként, zeneiskolába járó diákként számtalan népdalt, népzenét hallottam. Olyanokat is, melyeket a mai napig szeretettel énekelnek a fiatalok, s ha ez a kitűnő versenysorozat megmaradhat, akkor akár még évszázadokon átívelően megőrizhetik ezeket a dallamokat a jövő generációjának. A példamutatásban az élen járnak a viadal szervezői.

A Zala vármegyei fordulóra kizárólag az arany minősítést nyert diákok juthattak, azt várhatóan jövő év márciusában rendezik meg a zalaegerszegi Liszt-iskolában.

Eredmények. Szóló. 1-2. osztály: 1. Bogdán Kinga (Galambok), Zsifkovics-Döme Szaffi (Nagykanizsa Miklósfa). 3-4. osztály: 1. Márcis Maja Luca (Pusztamagyaród), Dömötörfy Lilien (Zalaszentbalázs), Répási Janka (Nk. Hevesi), Mihovics Marcell (Nk. Kiskanizsai), Óvári Bence (Nk. Rozgonyi), Demkó Csenge Sára (Galambok), 2. Gábor Hanna (Galambok), Dolezsár Levente (Zalaszentbalázs), Herczeg Lilla (Nk. Hevesi). 5-6. osztály: 1. Ernszt Aliz Artemisz (Nk. Piarista), Szélig Melinda (Galambok), Sajni Réka Sára (Nk. Piarista), Bódis Lara Gréta (Nk. Miklósfa), Lackenbacher Janka Magdolna (Nk. Piarista), 2. Illés Chayenne (Pusztamagyaród). 7-8. osztály: 1. Tuboly Emese, Bende Anna (mindketten Piarista). 9-10. osztály: 2. Vajda Luca, Nagy Jázmin (mindketten Nk. Piarista). Kisegyüttes: 1-2. osztály: 1. Árvácska (Nk. Miklósfa), 3-4. osztály: 1. Galamboki Leányok (Galambok), Betyárok (Nk. Rozgonyi), Zalaszentbalázs (Zalaszentbalázs Petőfi), Pacsirták (Nk. Hevesi), Csillagok (Nk. Rozgonyi). 5-6. osztály: 1. Zalaszentbalázs (Z. Petőfi), Miklósfai Csicsergők (Nk. Miklósfa). Énekegyüttesek. 3-4. osztály: 1. Bibicák (Galambok), Miklósfai Cinegék (Nk. Miklósfa), Zalaszentbalázsi énekegyüttes (Z. Petőfi). 5-6. osztály: 1. Tubicák (Galambok), 2. Búzavirág (Z. Petőfi). Énekegyüttes. 7-8. osztály: 1. Galambocskák (Galambok).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában