Kínálat

2023.09.22. 08:30

Számos program vár a hétvégén Zalában

Mutatjuk a hétvége legjobb programjait!

Zaol.hu

Zalakaroson hétvégén rendezik meg a 16. Mapei Tour De Zalakaros kerékpáros versenyét. Képünk a tavalyi hasonló rendezvényen készült Fotó: ZH-Archívum

Hétvégi programkínálat Nagykanizsán és térségében

Autómentes nap
Nagykanizsán az autómentes napon ma 9 és 12 óra között a programok miatt lezárják az Erzsébet tér keleti oldalát, a Rozgonyi utca és a Hotel Centrál közötti útszakaszt. A program 9.15-kor közös tornával indul, s az óvodások is átmozgathatják magukat. Eztán 10 órától az Ártatlanka együttes ad koncertet, 11 órakor pedig városi futóversenyt tartanak. Ugyanitt az egészségsátorban lehetőség nyílik vérnyomás-, koleszterin- és vércukormérésre, illetve kerékpáros ügyességi feladatok várják a gyerekeket a Nagykanizsai Rendőrkapitányság közreműködésével, sőt a BikeSafe kerékpár-regisztrációra is lehetőség nyílik. Majd 17 órától az Erzsébet térről indul és a Vörösmarty utcai fagyizóig tart a Nyeregbe Kanizsa! elnevezésű kerékpáros felvonulás.  

Zalai művészek éjjel-nappal
Nagykanizsán, a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban ma 16 órától a házigazda intézmény és a Kultúrával Kanizsáért Egyesület szervezi meg a Zalai művészek éjjel-nappal című rendezvényt. Ennek keretében bemutatkozik: Vajdainé Mikó Judit akvarellfestő, a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház fafaragó szakköre, illetve bemutatják Kanizsai K. József 100 érzés, élmény árnyékában 2. című könyvét. A köszöntőket követően a kiállítást Lehota János esztéta nyitja meg, a könyvbemutatón közreműködik a Zalagyöngye Néptáncegyüttes és a Gyöngyszemek táncegyüttes.

Könyvbemutató a Halis-könyvtárban  
Nagykanizsán a Magyar Műveltség Kincsestára Szabadegyetem baráti és támogató közössége ma 17.50-kor koszorút és virágokat helyez el az Eötvös téri Nagy-Magyarország-emlékműnél. Majd ezt követően szintén a szabadegyetem szervezésében a Halis-könyvtárban 18 órától Áldozat két szólamban címmel Pap Gábor művészettörténész könyvbemutatóját tartják meg. A kötetről Szántai Lajos művelődéskutató beszél.

A nótaklub gálaestje
Nagykanizsán, a HSMK-ban "Várjatok még őszirózsák" címmel rendezi meg szombaton 17 órakor a Tüttő János Nótaklub a gálaestjét. Az eseményen fellép: Farkas Rozika dalénekes, előadóművész, a Zalagyöngye táncegyüttes és a Liszt Ferenc-díjas Szalai Antal és zenekara.

Kerékpárverseny a fürdővárosban
Zalakaroson a Karos Korzón ma 12 órakor kezdődő bringaexpo nyitja a 16. Mapei Tour De Zalakaros kerékpáros versenyét, ezen a napon 18 órakor a Bestiák zenekar ad koncertet. Szombaton 8.30-kor rajtol a céges csapatverseny, a Szabadics Ride Company Challenge 38 kilométer hosszú távja, amit 17 órakor a Nilfisk gyermekverseny követ. Vasárnap 10 órakor indul a 66 kilométer hosszú Villtek teljesítménytúra, 10.15-kor a 33 kilométeres Karos Spa Kis-Balaton Családi Bringatúra, 10.30-kor a 137 kilométeres Spirit Auto Skoda országúti maraton főverseny mezőnyét  indítják el.

Szüreti felvonulás és falunap
Sormáson főzőversennyel kezdődik a szüreti mulatság és falunap szombaton 9 órakor. Majd 13 órakor indul a szüreti felvonulás a település utcáin, a sportpályán 15 órától a falunapi megnyitóünnepséggel folytatódik a program. Ezt követően helyi és környékbeli művészeti csoportok váltják egymást a színpadon. Az est sztárvendégei 19 órakor a Pacsirták együttes lesz.

Dalcsokrok a jubileumon
Zalaszentbalázson a Zalaszentbalázsi Népdalkör Egyesület szombat 14 órakor a művelődési házban tartja 25. jubileumi műsorát. Az ingyenes eseményen a negyedévszázad történetének felidézése mellett népdalcsokrokat hallhat a közönség.


Hétvégi programkínálat Keszthelyen és térségében

Ars Sacra Fesztivál
Folytatódik az Ars Sacra-sorozat a keszthelyi Kis Szent Teréz Karmelita Bazilikában. Az érdeklődők pénteken 17:30-tól Egri Erzsébet festőművésszel, majd 18 órától Orr Lajos szobrászművésszel találkozhatnak. A 19 órai szentmisét Dankos Attila orgonaművész improvizációs estje követi.

A metál csendje
A keszthelyi Balaton Színház Távcső filmklubjában A metál csendje című 2019-ben készült belga-amerikai zenés drámát vetítik pénteken 18 órától. Ezt az alkotásról szóló beszélgetés követi.

Kulthajó
Szombaton 11 órától ismét kifut a Helka nosztalgiahajó a keszthelyi kikötőből. A Kulthajó-program részeként ezúttal a Festetics György Zeneiskola produkcióját hallgathatják meg a vendégek, akik a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely szakembereinek segítségével megismerkedhetnek a gyapjúfeldolgozás tradicionális eszközeivel és módszereivel is.

Burgonyanap
Immáron 12. alkalommal rendezik meg a Gyenesdiási Burgonyanapot a termelői piacon. A program szombaton délben kezdődik, a hivatalos megnyitót 15 órától tartják. A zenei fellépők mellett ismeretterjesztő előadások, bemutatók, illetve főzőverseny is várja az érdeklődőket. A napot 21.30-tól a Fantasy zenekar bulija zárja.

Szezonindító túra
Őszi szezonindító túra indul a Keszthelyi-hegységben vasárnap 11 órakor a vonyarcvashegyi Helikon Taverna parkolójából, Gazda Rita vezetésével. A táv körülbelül 10 kilométer, a részvételhez előzetes regisztráció szükséges a 30/380-66-90-es telefonszámon.
 

Hétvégi programkínálat Zalaegerszegen és térségében

Szávai Géza író-olvasó találkozó
Zalaegerszegen pénteken 17 órakor a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár vendége lesz az erdélyi származású Szávai Géza regényíró-szerkesztő, akivel Nászta Katalin író, színművész beszélget.

Zoób Kati tárlatvezetése
Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeumban szombaton 16 órától Zoób Kati divattervező tartja a ruhakölteményeit bemutató Ellentétek harmóniája című kiállítás záró tárlatvezetését.

A XX. század főpapjai
Zalaegerszegen szombaton 15 órától a Mindszentyneumban mutatják be Közi Horváth József: Triptichon, a XX. század kiemelkedő főpapjai című kötetét. Az Apor Vilmos, Serédi Jusztinián és Mindszenty József életét taglaló könyvről Soós Viktor Attila egyháztörténész, Rétfalvi Balázs, a szombathelyi Egyházmegyei Levéltár gyűjteménykezelője és dr. Varga Péter akotilus szól.

Cseh Tamás emlékest
Zalaegerszegen szombaton este hat órakor a Korona Szalonban „Átlátszó víz legyen…” címmel rendeznek Cseh Tamás emlékestet. Az Ascher Oszkár Színház produkciójában Hegyi Norbert és Joós Tamás lép a közönség elé, ők idézik fel a 2009-ben elhunyt Kossuth-díjas zenész dalait, aki idén lett volna 80 éves.

Griff családi nap
Zalaegerszegen szombaton 11 órai kezdettel rendezik meg a Hevesi Sándor Színház épületében a Griff Bábszínház hagyományos színháznyitogató családi napját. A Kézzel-lábbal babaszínház előadásával kezdődik a program, 15 órakor a Volt egyszer egy kert című, 17 órakor a Szélszabadító című előadással folytatódik. Napközben interaktív, környezettudatosságra nevelő játszótér kínál szórakozási lehetőséget a családoknak.

Szívünk napja
Zalaegerszegen, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának Zalaegerszegi Képzési Központjában szombaton 14 órától Szívünk napja címmel rendeznek előadássorozatot, melynek keretében kardiológusok, dietetikusok, gyógytornászok tájékoztatnak a szív- és érrendszeri betegségekről, kialakulásukról, okaikról és a megelőzési módozatokról. A programhoz állapotfelmérés is csatlakozik.

Tekerj a szívedért!
A szív világnapjához kapcsolódva a zalaegerszegi Dísz térre várják szombaton 10 órakor az érdeklődőket a Tekerj a szívedért! programra. A Zalaegerszegi Szív- és Érbeteg Egyesület szervezésében Zalaszentgyörgyig biciklizhetnek a vállalkozó kedvűek, a 25 km megtétele után a kerékpározók a kiindulópontra térnek vissza.

Napvándor túra
Zalaegerszegen szombaton a csácsi iskola elől 17 órakor indul a csillagászati ősz kezdetét megfigyelő 8 km-es, Szabó Balázs vezette csillagleső túra, mely a Horhosok útjának útvonalát bejárva a Henye-hegyi kápolnát érintve, a Vega Csillagászati Egyesület távcsöves bemutatója után érkezik vissza a sportcsarnokhoz. A következő túra december 21-én lesz.

Éjszaka a könyvtárban
Zalaegerszegen szombaton 17-21 óra között a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban rendhagyó nyitva tartással várják az olvasókat, amikor a kölcsönzők ajándékot is kapnak. A Tilinkó Zenebölcsi 17 órakor kezdődik, a társasjáték klub pedig 17,30-kor.

Egész nap az Apáczaiban
Zalaegerszegen az Apáczai Csere János Művelődési Központban szombaton 9 órától baba-mama börze és szobanövény csere, 15 órától Mókaland játszóház, este 9-től Retro party, vasárnap tollaslabda-bajnokság várja a kertvárosiakat és a máshonnan érkezőket.

Szüreti vigasságok
A hét végén szombaton Nagypáliban, Andráshidán 14 órakor, Babosdöbrétén és Botfán 15 órakor kezdődik a szüreti felvonulás.

Gyermekműsor a moziban
Zalaegerszegen vasárnap 11 órakor kezdődik a Kicsi Gesztenyeklub A titokzatos mézrabló című egyfelvonásos színpadi show műfajú mesejátéka, Liza szerepében Szilágyi Pannával.

Pásztorhagyományok napja
Zalaegerszegen a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházban vasárnap 13-18 óra között rendezik meg a XV. Pásztorhagyományok Napját, melynek keretében mesterségbemutatókra, szarukürt és kobatök karcolásra, népi kézműves játszóházra, hangszerbemutatóra, népzenei koncertre, Szelestey László dunántúli pásztorfaragásokat bemutató tárlatának vezetéssel egybekötött megtekintésére kerül sor.

Ebergényi fesztivál
Zalaegerszegen, az ebergényi településrészen vasárnap 14 órakor a Vándor Vigadóban kezdődik az ebergényi fesztivál, melyen fellép a Ziránó Színház, az Eleven Dance Group, a Zalai Táncegyüttes utánpótlás csoportja, Márió, a harmonikás, és Bódis Bettina énekel retró dalokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában