Innovációs díjat kaptak a legszebb munkák

2023.09.12. 13:30

Hagyományból divatot - megnyílt az alkotói pályázat tárlata a zalaegerszegi Gönczi Galériában

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület második alkalommal hirdette és rendezte meg a Hagyományból divatot alkotói pályázatot, amire 41 pályamunka érkezett Zala, Vas és Veszprém vármegyékből, valamint a határon túli Vajdaságból.

Mozsár Eszter

Pénteken nyílt és szeptember végéig látogatható a Hagyományból divatot című pályázat tárlata Gönczi Galériában

Forrás: ZH

A szervező egyesület az idén is a történelmi Zala vármegye néprajzi értékeire épülő modern, hordható viseleteket és viseletkiegészítőket várt a pályázóktól. A programot a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta – tájékoztatta lapunkat Devecz Erzsébet Zsuzsa egyesületi elnök. A pályázatra olyan műveket hoztak, amelyekkel az alkotók a különböző textileket és egyéb alapanyagokat, azok sokrétű felhasználását mutatták be, illetve az egyes öltözékeket, kiegészítőket a hagyományos motívumkincsből kiindulva dolgozták fel.

Felvételünkön Beszprémy Katalin (jobbra) társaságában Csíkné Bardon Réka csuhéfonó Népi Iparművész, aki ugyancsak Innovációs díjat kapott a vitrinben látható „Rendeki fekete” újragondolt csuhészatyorért.
Forrás: ZH

A szakmai zsűri állandó tagja Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Tanácsadó Testületének tagja és Gyanó Szilvia, a nagykanizsai Thúry György Múzeum etnográfusa. Idén Molnár Madarász Melinda "Meyke" divattervezővel közösen bírálták el a változatos technikával készült pályamunkákat. Szlávecz Lilla bőrműves és Osvaldné Pál Éva gyöngyékszerkészítő kollekciója nyerte el mind a szakmai zsűri, mind a tárlatmegnyitón rendezett közönségszavazás Innovációs díját. A másik Innovációs díjat Csíkné Bardon Réka csuhéfonó kapta. A vajdasági viseletvarrók Temerin, Zenta, Szabadka, Horgos településekről érkeztek - Galai Kornélia, Horváth Klára, Fajtner Martonosi Lídia és Kovács Erzsébet –, kollekcióik méltán nyerték el a szakmai zsűri tetszését. A kiállítás szeptember 30-ig látogatható a Gönczi Galériában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában