"A porból lettél..."

2023.08.15. 15:30

Németh János keramikusművész alkotásai Lengyelországban

A Göcseji Múzeum szervezésében "A porból lettél..." címmel nyílik kiállítás augusztus 18-án, pénteken Németh János Kossuth-díjas keramikusművész, a Nemzet Művésze alkotásaiból Krosnóban, Zalaegerszeg lengyel testvérvárosában az ottani múzeumban.

Arany Horváth Zsuzsa

Vénusz születése

Forrás: Göcseji Múzeum

A zalaegerszegi Göcseji Múzeum és a lengyelországi városban működő társintézmény mögött 23 évnyi szoros és gyümölcsöző kapcsolat áll, a zalaegerszegi és krosnói együttműködés egyik meghatározó intézménye a megyeszékhelyi közgyűjtemény, mondta lapunk érdeklődésére a pénteki kerámiatárlat megnyitóját tartó dr. Kostyál László igazgató. A vernisszázson Németh János maga szól az alkotással telt évtizedekről. 

 Szirén
Forrás: Göcseji Múzeum

A neves művész 44 kerámiát mutat be Krosnóban, köztük műtermi alkotásokat, grafikákat, domborműveket. A két intézmény tárlatsorozata keretében idén tavasszal Zalaegerszegen láthatta a közönség a krosnói Hanna Wojdała-Markowska textiljeit,  Németh János munkáinak szeptember végéig látogatható bemutatója után 2024 nyarán a szintén zalaegerszegi Németh Miklós grafikusművész alkotásai utaznak Lengyelországba, Zalaegerszegen pedig a közeljövőben megtekinthetőek lesznek Miroslav Rymar plakáttervei.  

Varjú almával

A kiállításcseréket a varsói Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet pályázata támogatja. A Lengyelország dél-keleti csücskében elhelyezkedő Krosno Zalaegerszeghez hasonló nagyságrendű város, lakóinak száma 46 ezer,  üvegkészítési hagyományairól nevezetes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában