A múzeum összeköti a múltat a jelennel

2023.06.25. 11:30

Nagykanizsa is részt vett a múzeumok éjszakája rendezvénysorozatban (galéria, videó)

Benedek Bálint

Balogh László Nagykanizsa polgármestere, Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, Kunics Zsuzsanna, a Thúry György Múzeum történész-muzeológusa, dr. Polay József, a Kanizsai Múzeumért Alapítvány elnöke, dr. Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója és Gábris Jácint, az OKISB elnöke

Fotó: Szakony Attila

Nagykanizsán a Thúry György Múzeumban Ékes öltözetek - sokszínű hagyományok címmel várták az érdeklődőket a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozaton a Fő út 5. szám alatt. Míg a Plakátházban a Ludvig 70 című festmény kiállítást lehetett megtekinteni.

A központi helyszínen már a megnyitó előtt sok család gyűlt össze a kézműves foglalkozásokon, de a kézi gabonaőrlés is népszerűnek bizonyult. Egy középkori kézimalom hasonmásán őrölték a gabonát, s szerettek volna legalább egy kilogramm lisztet készíteni. Ebben főleg a gyerekek voltak a segítségükre, akiket érdekelte, hogy az apró magból miként készül a liszt, amiből aztán a kenyeret sütik.

A kiskanizsai Bellák Gábor és felesége Bellák-Murai Viktória kisfiúkkal, a 6 éves Bellák Gergővel érkeztek. Nekik olykor segített a múzeum munkatársa, Szmodics-Tugya Beáta történész-muzeológus, archeozoológus. A család épp a Zalai Hírlapból értesült erről a rendezvényről, ezért szívesen jöttek, hogy megismerjék a város múltját és hagyományait.

Az ünnepélyes megnyitón dr. Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója köszöntötte a megjelent vendégeket. Elmondta: a 17. alkalommal megtartott esemény két időszaki kiállítás köré szerveződött. Az egyik, a "Minél cifrább, annál szebb" - A bőszoknyás-gyöngyösnecces népviselet Zalában címet viseli, míg a másik az Eltemetett múlt - Élet és halál az Árpád- és középkori Dél-Zalában címet kapta.

Balogh László polgármester köszöntő beszédében elmondta: évtizedekkel ezelőtt a múzeum kifejezés sokak számára a tudományos, kissé unalmas, az ember érzékeitől és képzeletétől elzárt, apróbetűs és érthetetlen szövegekkel kísért múltbéli értékgyűjteményt jelentette. Ám egy szép napon tűz lobbant az éjszakában, és megszületett Szent Iván éjéhez kötődő Múzeumok éjszakája.

- Ami képes behozni az aktivitás és a különlegesség pattogó tűzfényét a tudás e birodalmába, megmozgatva a képzeletet, hogy társul szegődhessünk az ismeretek megszerzésében - tette hozzá.

Gábris Jácint, az OKISB elnöke büszke az intézményre, hogy ilyen nívós és sokszínű programokkal járultak hozzá a nagykanizsai kultúra és hagyomány ápolásához.

Majd Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő lépett a mikrofonhoz. Kiemelte: a múzeum olyan értéket képvisel, amiből manapság is töltekezhetünk. 

- Az őseinktől kapott hagyaték ápolása gondozása rendkívül fontos feladat, hiszen megmutathatjuk az utánunk következő generációnak - tette hozzá. - A múzeum összeköti a múltat a jelennel, egyfajta identitást ad mindannyiunknak. A kanizsaiak múzeumát lelkes, önkéntes gyűjtők és támogatók révén jött létre. Sokat tettek azért, hogy most itt állhatunk, ezért tisztelettel tartozunk nekik.

Ezt követően sármelléki, zalamerenyei és zalakomári bőszoknyás és gyöngyösnecces népviseletbe öltözött hölgyeknek szerveztek találkozót. Mindannyian örültek, hogy megmutathatták a fiataloknak ezt a kivételes ruhakölteményt, melyet a fejükön viselt necc koronázott meg.

Majd átadták a Kerecsényi Edit emlékplakettet, melyet dr. Polay József, a Kanizsai Múzeumért Alapítvány elnöke kapott meg. A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara vezetője szívén viseli a kanizsai gyűjtemény sorsát, melyért sokat tesz, ezért a múzeum kollektívája döntése értelmében vehette át az elismerést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában