"Tiszán innen, Dunán túl"

2023.06.04. 14:30

Ezüst minősítést szerzett az országos népdaléneklési versenyen a galamboki Galambocskák csoport

Az érdi Kőrösi-iskolában a "Tiszán innen, Dunán túl" országos népdaléneklési minősítő verseny országos döntőjében a galamboki Galambocskák kitűnően szerepeltek. Énekegyüttes kategóriában az I. korcsoportban ezüst minősítést érdemeltek ki.

Benedek Bálint

Forrás: ZH

A vármegyei forduló háromtagú zsűrije, Csordásné Fülöp Edit, Maczkó Mária és Horváth Károly szakértők döntése alapján kiemelt arany minősítéssel jutottak tovább a diákok a színvonalas országos viadalra. Cél, hogy megismerjék, műveljék és átörökítsék a következő generáció számára zenei anyanyelvüket. Emellett különböző tájegységek gazdag népdalkincsét mutassák meg minél több ember számára.

- A népzenei találkozó kiváló alkalmat teremtett a zalai faluból, Galambokról származó Galambocskák énekegyüttes számára, hogy megmutassák hol is tartanak a hosszú évek alatt megszerzett zenei tudásban - mesélte Böjtiné Csöndör Anita felkészítő pedagógus. - Hatalmas segítséget jelentett, hogy a zsűri tagjai népzenei műhelymunkák alkalmával hasznos tanácsokkal halmoztak el bennünket. Megtanultuk hogyan öltözzenek fel a gyerekek szépen népviseletbe, miként viselkedjenek a színpadon, pontosan milyen alakzatban álljanak. Az énekléssel kapcsolatban pedig szakmai eligazítást adtak, mindez segítségül szolgált az új népdalcsokor összeállításában is. Hálával tartozunk mindezért nekik, az iskola vezetőségének és a gyerekek szüleinek egyaránt. Barátságok mélyültek, szövődtek, tapasztalatok cserélődtek, sokat tanulhattunk egymástól a népi éneknek köszönhetően.

Forrás: ZH

A Galambocskák egyik tagja, Pór Sára elmondta: az országos döntőre hónapokon át készültek, mentoraik több alkalommal is meglátogatták, hogy minél tökéletesebb legyen a programjuk. Napi szinten mentek dalolni, hol szünetben, hol délutáni szabadidőben és énekkar alkalmával. Felemelő érzés, hogy egy ilyen rendezvényen együtt lehettek olyan dalostársakkal, akik szintén szívügyüknek tekintették a népdalkincs ápolását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában