Tájművészeti projekt

2023.05.08. 18:00

Összművészeti találkozón láthatók a magyarszerdahelyi Becskei Andor szobrászművész alkotásai

Tizenkét alkotó, köztük a magyarszerdahelyi Becskei Andor szobrászművész dolgozott egy héten át az Eger-víz mentén a Malmok Völgye túraútvonal 3 kilométer hosszú szakaszán Nagyvázsony és Monostorapáti között. A tájművészeti projekt ideje alatt művésztelep jellegű alkotómunka keretein belül a patak menti hidak, közterek alkalmi kiállítóhellyé váltak.

Benedek Bálint

nnek nyomán a program hívószava a „híd” volt, mely összeköt, összekapcsol. Összekapcsolja a helyi természeti értékeket a művészettel, a lakosokat a meghívott alkotókkal, a fesztiválokat a kevésbé reprezentált képzőművészettel.

A művészet ezáltal a falu életének szerves részévé, szemléletformáló eszközévé válik. Lehetőséget nyújt arra, hogy különféle szempontok szerint vizsgáljuk környezetünket, értelmezzük a közös történeteket, és éljük meg az így létrejött közös pontokat. A program ötletgazdája és vezetője Kovács Rózsa Kapolcson élő grafikus, művészetterapeuta.

Fotó: Göntér Eszter

A meghívandó művészek válogatásában Barkóczi Flóra művészettörténész (Artpool) listája volt az alap. A művészéletrajzokat Kaposi Dorka művészettörténész, a személyes interjúkat Csejtei Orsolya újságíró készítette. A projekt koordinátora Meszes Timi, tanácsadója Bogdán Gábor, grafikusa Kardos Tibor. Résztvevő művészek: Balázs Péter, Becskei Andor , Eva Freund, Kövics Milán, Kő Boldizsár Mese Terek, Kunszt Kollektív Kapolcs, Szanyi Borbála, Nóra Szirmai , Szurdi Éva és Szabó Eszter, Tóth Eszter, Villő Turcsány.

A tél folyamán minden meghívott művész az általa választott helyszín értékeihez igazodva tervezhette meg a saját alkotását. A helyspecifikus művek szorosan kapcsolódnak a tájhoz mind vizuális, mind jelentéstartalmi szinten. Volt, aki a falusi pelykákhoz, vagy egy kapolcsi régi történethez kapcsolta alkotását, más a helyszín látványvilágát kívánta gazdagítani köztéri szobrával. 12 alkotó 13 alkotással zárta az alkotóhetet.

Fotó: Göntér Eszter

A Magyarszerdahelyen alkotó Becskei Andor a sétány két különböző pontjára tervezett műveket. Az ő első helyszíne Vigántpetend határában lévő Fejfájós-kút volt. A Fejfájós-kúthoz elhelyezett szobor-kompozíció szoros kapcsolatban áll a hely történetével: a helyi asszonyok ide jártak mosni fejükre rakott kosárral. A fém tálcában lévő szövetszerű, absztrakt szobor posztót imitál. Az acéltálca az eső- és a rajta keresztülfolyó patakvíztől megtelik, kvázi benne "tisztul" a posztó. A munka a mosóasszonyok emlékére reflektál. Andor második alkotásának helyszíne a Walter malom régi hídja. A magasra épített híd alatt ma zubog a víz, egykor itt zsilippel szabályozták az átfolyó víz mennyiségét. Az egykori zsilip kőkorlátja vonzotta az alkotót. Értelemszerű volt számára, hogy itt egy függesztett mű adhat hozzá leginkább a természet szépségéhez. Izgalmas viszonyrendszer alakul ki a szilárd, megmunkált, valamint a fluid, naturális elemek között.

Az Eger-víz Napok hosszútávú projekt tavaszától ősz végéig különféle programokkal várja az érdeklődőket 13 patakmenti településen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában