Előadás az MCC-ben kedden

2023.05.13. 12:00

Multikulturalizmus – álom vagy rémálom?

A címben feltett kérdést járja körbe a zalaegerszegi MCC képzési központ soron következő szakmai programján, május 16-án, kedden 17 órától a Tudomány és Technika Házában Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet igazgatója és Alexander Grau publicista, újságíró, bemutatva, hogyan alakult a német társadalom az 1960-as évektől kezdve kulturálisan és etnikailag is heterogén társadalommá.

Varga Lívia

Bauer Bence 2020 óta az MCC Magyar-Német Intézetének igazgatója

Fotó: MCC

A két szakértőt Alexander Rasthofer, a Magyar-Német Intézet kutatási asszisztense kérdezi. A rendezvény nyelve német, de német-magyar szinkrontolmácsolást biztosítanak az érdeklődőknek.

Az előadókról

Dr. Alexander Grau szabadúszó szerző, publicista, tudományos és kulturális újságíró. 1968. április 10-én született Bonnban.

A Berlini Szabadegyetemen filozófiát és német nyelvészetet tanult, majd 1998-ban filozófiából doktorált. 2002-ig a Fritz Thyssen Alapítvány posztdoktori ösztöndíjasaként a képalkotó eljárások retorikája az agykutatásban témában kutatott, majd a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem Orvosi Pszichológiai Intézetében dolgozott. 2003 óta szabadúszó szerzőként, publicistaként, valamint tudományos és kulturális újságíróként dolgozik különböző médiumoknak.

Grau többek között a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), a Cicero, a Schweizer Monat, a Neue Züricher Zeitung (NZZ), a Spiegel, a Tagesspiegel, a Süddeutsche Zeitung (SZ), a Focus, a Brand eins, a chrismon, a Gehirn & Geist és a Tweed című lapban publikál. Tudományosan az identitás és az ismeretelmélet témakörében dolgozott. Vallásról, erkölcsről, kultúrpesszimizmusról és politikai kultúráról írt könyveket. A 2022-es Elidegenített című kötete az emberi elidegenedésről szól a valóságvesztés és az identitás téveszméi között. A szabadság filozófiájáról szóló legújabb könyve 2023 májusában jelenik meg.

Bauer Bence a Passaui Egyetemen jogot és közgazdaságtant tanult, majd a Bonni Egyetemen és a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetemen is sikeresen abszolválta a német és magyar jogi államvizsgát. Szakvizsgáját követően a budapesti Andrássy Gyula

Német Nyelvű Egyetemen szerzett LL.M. fokozatot összehasonlító állam- és jogtudományokból. Brüsszelben az Európai Demokrata Diákok (EDS), az Európai Néppárt (EPP) diákszervezetének elnöke és az EPP Politikai Közgyűlésének tagja volt. Több mint tíz éven keresztül, 2020-ig a Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) magyarországi képviseletének munkatársa, előbb projektkoordinátorként, majd igazgatóhelyettesként. 2020 óta a budapesti Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója. 2021 óta a kéthavonta megjelenő kortárs politikai, filozófiai és kulturális kérdésekkel foglalkozó Hungarian Conservative folyóirat szerkesztőbizottságának tagja. Rendszeresen jelennek meg publicisztikái európai témákról olyan magyar és német folyóiratokban, mint a Budapester Zeitung, a Cicero, a Tagespost, vagy a Tichys Einblick, egyúttal Németországgal foglalkozó vezető szakértőként gyakori vendége különböző magyar médiumoknak. 2021-ben a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatával tüntették ki.

Alexander Rasthofer, a Magyar-Német Intézet kutatási asszisztense 1999-ben született Münchenben, s az alsó-bajorországi Landshutban nőtt fel. Alapszakon a Regensburgi Egyetemen hallgatott politológiát és történelmet, miközben az egyetem Magyar Intézetében elvégezte a Hungaricum továbbképzést, amelynek keretein belül magyar nyelvet, politikát, történelmet és országismeretet tanult. Ezt követően szintén a Regensburgi Egyetemen szerzett mesterdiplomát a demokráciatudományok területén, Kelet- és Közép-Kelet-Európa politikai rendszereinek fókuszával. A Bajor Szabadállam Max Weber-programjának ösztöndíjasa volt, korábban a Bundestag gyakornokaként, a Leibniz Kelet- és Délkelet-Európai Tanulmányok Intézetének (IOS) hallgatói asszisztenseként és a Müncheni Magyar Intézet (UIM/MMI) tudományos munkatársaként is dolgozott. Anyai ágon félig magyar, beszél németül, angolul, magyarul és arabul. Mindemellett rendelkezik Németországban elismert latin és ógörög felsőfokú nyelvvizsgával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában