Magyar-horvát együttműködés

2023.05.17. 16:00

II. András korába repülhetünk vissza digitálisan

Négy partner, Varasd megye, az ottani turisztikai egyesület, a somogyi Csurgó és a Pannon Egyetem Nagykanizsa-Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ közösen szerepeltek „Az aktív turizmus találkozása a fejlett technológiákkal a határon átnyúló területeken” című pályázaton.

Benedek Bálint

Bakon Krisztián Attila (balról), Füstös János és dr. Kaszás Nikoletta beszélt az aktív turizmusban rejlő lehetőségekről

Fotó: Szakony Attila

A projekt befejezése felé haladva szerdán a kanizsai kampuszon a magyar felek sajtótájékoztatón beszéltek az elért eredményekről. Dr. Kaszás Nikoletta, az egyetemi központ főigazgatója elmondta: intézményük régóta elkötelezett a térség fejlesztése érdekében. Már több mint tizenöt éve foglalkoznak határon átnyúló pályázati programok megvalósításával. A mostani projekt fókuszában a turizmus áll, partnereik Varasdon és Csurgón különféle infrastrukturális fejlesztéseket valósítanak meg. Egyetemi oldalról különleges szerep jutott nekik, a turisztikai és az informatikai tudásukat kamatoztathatták a feladat elvégzése során. Olyan alkalmazást készítettek, mely kiterjesztett valóságon alapuló játékelemeket tartalmaz, ami arra biztatja a látogatókat, turistákat, hogy személyesen is látogassák meg a térséget.

– Az elkészített mobilalkalmazás Android operációs rendszeren futtatható, a Play áruházból letölthető és Active Tourism nevet viseli – vette át a szót Bakon Krisztián Attila, az egyetemi központ Alkalmazott Informatikai Tanszékének tanársegédje. – A kiterjesztett valóság lényege, hogy az okostelefon kameráját használva valós térben képes megjelentetni és elhelyezni olyan háromdimenziós objektumokat, amelyek a valóságban nem léteznek. A történet szerint II. András király felkéri az adott játékost, látogatót, hogy a királyságot fenyegető veszélyt hárítsa el, ebben segítsen. Több izgalmas feladat várja, mely közben a magyar és a horvát térség negyven különféle attrakcióját is bemutatja a program.

Csurgó polgármestere, Füstös János hozzátette: az 1,2 millió eurós projekt értékeket hozott létre mindkét országban. Az informatikai háttér biztosítása mellett új, kézzelfogható elemekkel is gazdagodtak. Egy 3 hektáros területen már korábban épült látogatóközpont, ott például egy 12 méter hosszú infokommunikációs táblát helyeznek ki, melyen végigkövethető a város és a vár története. Nagy játszótér épült, sakktáblával, de különféle török kori jelmezeket is beszereztek, ezekkel együtt adnak komplex élményt a látogatóknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában