"Minél cifrább, annál szebb"

2023.05.16. 13:00

Gyöngyösnecc kiállítás nyílik csütörtökön a nagykanizsai Thúry György Múzeumban

A nagykanizsai Thúry György Múzeum Fő utcai épületében május 18-án csütörtökön 14.00 órakor nyílik meg a "Minél cifrább, annál szebb" – A bőszoknyás-gyöngyösnecces népviselet Zalában című időszaki kiállítás. Az intézmény a tárlat megvalósításához a támogatást a Magyar Géniusz Programban nyerte el.

Benedek Bálint

Forrás: ZH Archívum

A vendégeket dr. Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója, Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő és Balogh László polgármester köszönti. A kiállítást Csapláros Andrea, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke és Vidák Tünde, a Marcali Múzeum igazgatója, néprajzkutató nyitja meg. A kulturális műsorban a kanizsai VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház Pántlika Néptánccsoportja közreműködik.

A kiállítás kurátora Gyanó Szilvia néprajzkutató kedvcsinálóként elárulta: az időszaki kiállítás a Kis-Balaton környékére, Északkelet-Zalára jellemző, szemet gyönyörködtető népviseletet mutatja be. A Nagykanizsától keletre, a Kis-Balatont övező települések jellegzetes öltözete volt az akár 6-9 alsószoknyával hordott „bőszoknyás” viselet, melynek látványos eleme az asszonyok fejdísze, a gyöngyösnecc, vagy más néven gyöngyöskonty. Az első viselet, amit bemutat a tárlat 1870-es évekből származik. Ez nagyon réginek számít, ugyanis a gyöngyösnecc az első világháború után alakult ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában